iOS iPhone

iPhone kullanıcıları güncellemelerini daha geç yapıyor

Localytics firması ABD’nin en popüler akıllı telefonlarından olan Motorola Droid ve iPhone 3GS kullanıcılarının telefonlarının işletim sistemlerini güncelleme süresi hakkında bir araştırma yapmış. Bu telefonların ikisi için de bu yaz önemli birer güncelleme çıkmıştı: Android 2.2 (Froyo) ve iOS 4. Apple iOS 4.0’ı 21 Haziran’da, Motorola ise Droid için Android 2.2’yi 12 Ağustosta çıkarmıştı. Localytics bu iki güncellemenin de çıkmasından sonraki 2 hafta içinde iPhone 3GS ve Motorola Droid kullanıcılarının güncelleme oranlarını karşılaştırmış. İşte Localytics’in çizdiği grafik:

Güncellemenin çıktığı ilk iki günde iPhone 3GS kullanıcılarının %30’u iOS 4.0’ı yüklerken Motorola Droid kullanıcıları Android 2.2 için OTA (over-the-air) güncellemelerini beklemek zorunda kalıyor. İlk haftada ancak %40’lara kadar çıkabilen bu oran 20 Ağustos civarı  Motorolanın güncellemeyi tüm telefonlara göndermesiyle beraber 1 günde %90’ı geçiyor ve güncellemenin çıkmasından sonra 2 hafta içinde Motorola Droid kullanıcılarının %96’sı Android 2.2 kullanmaya başlıyor. Fakat bu iki haftada iPhone 3GS kullanıcılarının yalnızca %56’sı iOS 4.0 güncellemesini yüklüyor. Güncellemenin üzerinden iki ay geçtikten sonra bile bu oran ancak %80 olabiliyor.

Localytics bunun sebebinin akıllı telefonların artık bilgisayarlara bağımlılığının azalması olduğunu belirtiyor. Android kullanıcıları güncellemeyi yüklemek için bilgisayara gerek duymazken iOS kullanıcıları güncellemeyi yüklemek için cihazlarını bilgisayarlarına bağlamak zorunda kalıyor.