Apple

Avrupa’nın dev bankaları bir Apple ediyor

AB’deki en büyük 32 bankanın toplam borsa değeri Apple’ınkine eşitlendi.

Yenilikçi ürünleriyle küresel elektronik pazarının en büyük firması haline gelen Apple’ın piyasa değeri artmayı sürdürüyor. Hisse fiyatlarından yola çıkarak yapılan hesaplamaya göre Apple’ın şu anki değeri, krizle boğuşan Avrupa Birliği’ndeki en büyük 32 bankanın toplam değerine eşitlendi.

Mali kriz içindeki AB’de borsalar, ABD kaynaklı son sarsıntıdan etkilenerek son iki hafta içinde çok önemli değer kaybı yaşadı. Firma bazında bankaların yaşadığı değer kaybı da neredeyse yüzde 40-50’leri buldu. Mayıs 2007 değerlerine göre AB’deki tüm bankaların toplam değeri, dörtte üç oranında azalmış durumda.

Thomson Reuters verilerine göre aralarında İspanyol Santander, Fransız BNP Bank Paribas, Alman Dutsche Bank ve İtalyan Unicredit’in de bulunduğu AB’nin en büyük 32 bankasının toplam piyasa değeri, hafta kapanış rakamları itibarıyla 340 milyar dolar civarında.

Öte yandan Amerikalı teknoloji devi Apple, iPhone, iPad, MacBook ve iTunes gibi ürün ve servisleriyle küresel çapta başarıdan başarıya koşuyor. ABD ekonomisinin içinde bulunduğu sarsıntıya karşın firmanın hisse değeri son bir yılda yüzde 40 civarında artmış görünüyor. Bugün itibarıyla firmanın dünya borsalarına oluşan hisse fiyatı bazındaki değeri 340 milyar dolar.

KAYNAK: NTVMSNBC