iPhone

Apple Çin Akıllı Telefon Pazarındaki Payını %7’ye Yükseltti

The Wall Street Journal‘ın haberine göre Apple’ın Çin akıllı telefon pazarında üçüncü çeyrekte %6 olan payı dördüncü çeyrekte %7’ye yükseldi. Apple %7’lik pazar payıyla Çin’deki beşinci büyük akıllı telefon satıcısı oldu.

iphone5s_china

Apple, dünyanın en büyük akıllı telefon pazarında ilerleme kaydediyor görünüyor.

Son pazar araştırmalarına göre Çin’de Apple’ın pazar payı yeni iPhone 5S’e olan yoğun talebin de etkisi ile geçen yılın dördüncü çeyreğinde hafif arttı.

Araştırma şirketi IDC’ye göre üçüncü çeyrekte yüzde 6 olan Apple’ın Çin’deki pazar payı son çeyrekte yüzde 7’ye yükseldi. Dördüncü çeyrek Apple’ın iPhone 5S ve 5C telefonlarını Çin’de piyasaya sürdüğü Eylül ayından bu yanaki ilk tam çeyrek olma özelliğini taşıyor. Yeni iPhone modelleri ABD ve bazı diğer ülkelerde de aynı gün satışa sunulmuştu. Geçmişte iPhone’lar ABD’de satışa sunulduktan aylar sonra Çin’de piyasaya sürülüyordu.

Yine de son veriler Çin’de akıllı telefon pazarının temelini iPhone’dan daha ucuz olan Android işletim sistemini kullanan telefonların oluşturduğunu da gösterdi. Yüzde 7’lik pazar payı ile Apple Çin’deki beşinci büyük akıllı telefon satıcısı.

Yüksek kaliteden düşük kaliteye kadar birçok akıllı telefon için farklı fiyat seçenekleri ile satış yapan Samsung ise dördüncü çeyrekte yüzde 19’luk pazar payı ile Çin’in bir numaralı akıllı telefon satıcısı oldu. Samsung’u Lenovo Grup yüzde 13, Coolpad yüzde 11 ve Huawei Technologies yüzde 10’luk pazar payları ile takip ediyor.

İlk beşten hemen sonra gelen Xiaomi’nin ilk modelini yalnızca üç yıl önce çıkarmış olmasına karşın yüzde 6’lık pazar payı elde etmiş olması ise oldukça dikkat çekici bulundu. Her ne kadar Xiaomi, Çin’de şu an Apple’ın altında bulunsa da IDC’den analist Melissa Chau şirketin yakın bir zaman içerisinde ilk beşe gireceği tahmininde bulunuyor.

Chau yorumunda, “[Xiaomi] yükselişte büyüme yolunda bir noktadan sonra ilk beşe girecektir” diyor.

Dördüncü çeyrekte Xiaomi’nin hemen üstünde yer alan Apple’ın da China Mobile ile yaptığı anlaşma nedeniyle satışlarının artması bekleniyor. Çin’in en büyük operatörü olan China Mobile 760 milyondan fazla aboneye sahip. 17 Ocak’ta iPhone satışlarına başlayan China Mobile daha hızlı olan dördüncü nesil şebekesini de ülke genelinde yayıyor. iPhone’un daha fazla abonenin 4G hizmetlerini kullanmasında önemli bir rol oynaması bekleniyor.

Konuyla ilgili yorum almak için Apple’a ulaşılamadı.

Apple’ın Çin’deki performansını gösteren ölümlerden biri olan sevkiyat miktarı ise ateşli tartışmaları da sık sık tetikliyor. Bazıları pazarda belli bir pay sahibi olmanın temel kıstas olduğunu söylerken diğerleri yüksek kaliteli telefon üreten Apple’ın ucuz Çin telefonları ile miktar açısında yarışmasına gerek olmadığını belirtiyor.

Her halükarda dördüncü çeyrekte hem pahalı hem de ucuz akıllı telefonların toplam satışındaki yavaşlama Çin pazarındaki büyümenin geçen iki yıl içerisindeki göz alıcı seviyesini muhtemelen görmeyeceğini de gösteriyor.

Çin’de yeni kullanıcıların artan şekilde küçük şehirlerden ve kırsal kesimlerden geldiğine dikkat çeken Chau, “Herkes akıllı telefon almayacak. Pazarın bir segmenti bu telefonları alacak güce sahip değil” yorumunda bulunuyor.

Çin’de dördüncü nesil ağa geçiş çalışmaları devam ederken Apple, yine de telefonlarını yenilemek isteyen ya da Android telefonlarından gelebilecek kullanıcıları kazanmaya çalışıyor.

Bu ayın başında The Wall Street Journal gazetesine röportaj veren Apple’ın CEO’su Tim Cook, pazar payı ile ilgili görüşlerini şu sözlerle paylaşmıştı: “Mobil telefon pazarında üç çeşit telefon olduğunu düşünüyorum. [Kamera gibi bir takım ek özelliklere sahip] özellikli telefonlar, fonksiyonları özellikli telefonlar gibi olan akıllı telefonlar ve gerçek akıllı telefonlar. Son kategorideki pazar payı ile ilgileniyorum.”