iOS Uygulamalar

iOS 8 Ekran Görüntüsü Sızıntıları

ios8-screen

9to5Mac sitesi bir Weibo hesabında bulunan iOS 8’e ait olduğu iddia edilen ekran görüntülerini yayınladı. Görüntülerde 4 yeni uygulama görülüyor: Healthbook, Preview (Önizleme), TextEdit ve Tips.

Tips uygulaması konusunda şu ana kadar herhangi bir dedikodu çıkmamıştı. Adından da anlaşılacağı gibi çeşitli kullanıcılar için ipuçları içeren bir uygulama olabileceğini düşünmek çok da yanlış olmasa gerek. Eğer böyleyse Apple’ın böyle bir uygulamayı yerleşik uygulama yapmasının sebebini pek anladığımı söyleyemem.

Preview_TextEdit

Önizleme ve TextEdit ise iWork ve iLife uygulamaları gibi Mac’te karşılığı bulunan uygulamalar. OS X Mountion Lion ile birlikte iCloud üzerinden dosyaları eşzamanlama özelliği eklenen bu iki uygulamanın iOS üzerinde herhangi bir eşdeğeri yoktu ve bu dosyalara erişim yolu da yoktu.

iOS’in dosya yönetimi konusunda bir zayıflığı olduğu her zaman dile getirilen bir gerçek. Basitliği korumak adına bir dosya yöneticisinden vazgeçmek bana sorarsanız çok doğru bir karar fakat bir dosya yöneticisi olmasa bile iOS’in gelişimi gözönüne alındığında Apple’dan daha iyisini beklememiz doğal. iOS 8 ile gelecek bir Önizleme uygulaması belki de bunun ilk adımı olabilir.

Tabi bu uygulamalar yalnızca Mac ile iCloud üzerinde oluşturduğumuz dosyaları görüntülemek için de kullanılacak olabilir. Yine de fazla umutlanmamak lazım, bu görüntülerin gerçekten iOS 8’in erken sürümlerinden olduğunun söylenmesine rağmen uygulamaların da daha geliştirme süreçlerinin çok başında olduğu ve iOS 8 ile yayınlanmayabilecekleri de söyleniyor.

healthbook

Healthbook ise M7 eşişlemcisi ile Apple’ın büyük katkı sağladığı sağlık ve egzersiz kategorisinde ses getirmesi beklenen bir uygulama. Yeni iPhone’da ve dedikodusu yapılan iWatch’ta bulunacak ekstra sensörler sayesinde daha kapsamlı çalışması bekleniyor.

Weibo’daki ekran görüntüleri:

ios-8 iOS-8_About