iPad Mac

MacBook Air güncellemesi ne ifade ediyor?

Apple’ın dünkü MacBook Air güncellemesi özellik olarak pek bir şey getirmedi. Tek fark işlemci hızının 100 MHz arttırılmasıydı. (Ayrıca Apple yeni işlemciler sayesinde iTunes üzerinden film izleme süresinin de 2 saate kadar arttığını söylüyor.) Asıl önemli nokta ise fiyatlardaki düşüş.

Apple her sene MacBook Air’ları WWDC’nin ardından Intel’in yeni nesil işlemcileriyle yeniliyordu. Intel’in gelecek nesil işlemcilerinin (Broadwell) üretiminin 2015’e sarkmasıyla birlikte Apple küçük bir hız artışı ve fiyat indirimini tercih etti.

Fiyatlardaki bu değişim ise Apple’ın MacBook ve iPad ürünlerinin geleceği konusunda bize tahmin yapma şansı verdi. Öncelikle fiyatları karşılaştıralım:

(Daha sağlıklı yorum yapabilmek için ABD fiyatlarını kullanıyorum)

Ürün Fiyat
128 GB iPad Air Wi-Fi 799$
128 GB 11 inç MacBook Air 899$ (Eski fiyat: 999$)
128 GB 13 inç MacBook Air 999$ (Eski fiyat: 1099$)
13 inç MacBook Pro 1199$
128 GB 13 inç Retina MacBook Pro 1299$

Tabloda dikkat çeken şeyler MacBook Air’ın fiyat konusunda iPad’e yaklaşması, retina MacBook Pro’dan uzaklaşması ve de 2012 yılından beri yenilenmemiş olan 13 inç MacBook Pro’nun hala satışta olması.

Öncelikle ilk tahminim yeni nesil iPad’lerde de bir fiyat değişimi görebiliriz. Ama tabi ki bu gerçekleşecekse bile en erken sonbahar civarı olabilir.

Şimdi asıl belirgin olan kısma gelelim. Apple’ın bu sene yeni tasarımla 12 inç boyutlarında retina ekranlı bir MacBook Air çıkarması bekleniyordu. Tabloya baktığımızda 13 inç MacBook Air ile 13 inç retina MacBook Pro arasında bir boşluk var.

Bu fiyat aralığı söylentisi dolaşan retina MacBook Air için uygun bir aralık. 11 inç MacBook Air’ın asıl ekran boyutu 11.6 inç. 12 inç diye anılan retina MacBook Air mevcut 11 inçliğin retina ekranlı hali olabilir. Bu durumda 11 inçlik model ile 200$-300$ gibi bir fiyat farkı olması mantıklı görünüyor.

Retina MacBook Pro’da gördüğüm kadarıyla henüz retina ekranlar MacBook Air’ın mevcut ekranına oranla çok kalın, ayrıca eğer retina MacBook Air bu sene çıkarsa büyük ihtimalle ya inceliğinden ya da pil ömründen ödün vermek zorunda kalacak. Bu sebeple bence Apple retina MacBook Pro’yu ilk tanıttığında MacBook Pro’ların satışına devam ettiği gibi retina MacBook Air tanıtıldığında da mevcut MacBook Air’ların satışına devam edecek.

Bunun yanında MacBook Air’ların tümünün retina ekranlı olmaya hazır olmadığını düşünsem de MacBook Pro’ların artık retina ekransız modelinin olmaması gerektiğini de düşünüyorum. Eğer WWDC’de olmasa da en geç sonbaharda artık retina ekransız MacBook Pro kalmayacağını tahmin ediyorum.