Apple TV Apple Watch iOS macOS

WWDC öncesi son dedikodular

Yeni iOS ve OS X sürümlerinin tanıtılacağı WWDC’nin başlamasına yalnızca 3 gün kaldı. Peki bu etkinlik hakkında bundan başka ne biliyoruz? yeni iOS ve OS X sürümlerinden neler beklemeliyiz?

iOS 9

Bir süredir iOS 9’un en önemli getirisinin herhangi bir yenilik değil, eski iOS sürümlerinde mevcut olan irili ufaklı hataların giderilmesi ve performans ve güvenlik iyileştirmeleri olacağı söyleniyor. Bununla birlikte güncellemeyi 8 GB ve 16 GB gibi düşük saklama kapasitelerine sahip iOS cihazlarının da yükleyebilmesi için güncelleme boyutunu azaltmaya yönelik çalışmalar olduğu belirtiliyor.

Ayrıca özellikle iOS 8 ile performanslarında düşüş yaşayan A5 çipli cihazların (iPhone 4s, iPad 2, iPad 3. nesil, iPad mini, iPod touch 5. nesil) bu güncellemeyi destekleyeceği ve daha yüksek performansa sahip olacağı söylenmekte.

iOS 9’un tasarımında büyük değişiklikler beklenmiyor olsa da görsel anlamda bir değişiklik yapılacağı dedikodusu dolaşıyor. Bu dedikoduya göre Apple iOS 9’da Helvetica Neue yerine Apple Watch ile kullandığı San Francisco yazı tipini kullanacak.

Ayrıca iOS 9’un Google Now’a rakip “Proactive” adında bir yeniliğe sahip olacağı iddia ediliyor. Bu yeniliğin Spotlight aramalarında ya da bildirim merkezi gibi bir yerde bulunacağını ve sizin yaşantınıza uyum sağlayarak Takvim, Haritalar, Kişiler ve çeşitli başka uygulamaları kullanarak işlerinizi kolaylaştıracağı söyleniyor.

Haritalar uygulamasında da iyileştirmelere ve yeniliklere yer verecek olan Apple’ın belli şehirlerde toplu taşıma özelliğini kullanıma sunması bekleniyor.

Bunlar haricinde iOS 9 ile MacBook, retina MacBook Pro ve Apple Watch’ta bulunan Force Touch desteği ve iPad’e yan yana birden fazla uygulama çalıştırabilme özelliği gelmesi bekleniyor. Ancak iOS 9 bu özelliklere sahip olacaksa bile gelecek cihazlara yönelik ipucu vereceğinden bunların WWDC’de duyurulmaması daha büyük olasılık.

OS X 10.11

iOS 9 gibi OS X 10.11’in de hata düzeltmeleri, performans ve güvenlik iyileştirmeleri ve San Francisco yazı tipi ile kullanıcıların karşısına çıkması bekleniyor. Bununla birlikte OS X’in de iOS’teki gibi bir denetim merkezine sahip olacağı iddia ediliyor.

Apple TV

Uzun süredir beklenen ve bu sene WWDC’de tanıtılacağı düşünülen yeni Apple TV’nin ve dedikodusu dolaşan Apple’ın yeni TV servisinin WWDC’de karşımıza çıkmayacağı belirtiliyor.

Apple Watch

WWDC’de Apple’ın geliştiricilere Apple Watch için doğal uygulama geliştirmenin önünü açacağı biliniyor, bunun ayrıntıları ve geliştiricilerin Apple Watch’ın ne gibi özelliklerinden faydalanabileceğini ise Pazartesi öğreneceğiz.

Müzik

Apple’ın bir süredir Beats Music servisinden yola çıkarak yeni bir müzik servisinin hazırlığını yaptığı biliniyor. Bunun iTunes Radio gibi mevcut Müzik uygulamasının içine ekleneceği düşünülüyor. Henüz bu servisin hangi ülkelerde kullanıma sunulacağı bilinmiyor.

Apple ücretli olacak bu servisin yanında iTunes Radio’yu da yenileyerek kullanıcılara ücretsiz ve reklamlı müzik servisi sunmaya devam edeceği de söyleniyor.


Bütün bunlar dışında WWDC’de Apple Pay ve HomeKit ile ilgili yenilikler de beklenmekte. Ayrıca etkinlikte iOS 8.4’ten de bahsedilecektir ve güncellemenin yayınlanacağı tarih duyurulacaktır.