Apple TV

9 Eylül Etkinliğinden Beklentiler – Apple TV

Çarşamba gününün önemli sürprizlerinden birinin Apple TV olması bekleniyor. Peki Steve Jobs zamanında yalnızca “One more thing” olarak gördüğümüz, Apple’ın bir hobi olarak nitelendirdiği Apple TV’yi bu kadar büyük bir etkinlikte öne çıkaranlar neler?

Tasarım

Apple TV 2010 yılında yenilenmiş bir tasarımla karşımıza çıktı. İlk modele göre inanılmaz derecede küçülen cihaz daha sonra bu tasarımını korudu. Yeni modelin de bu küçük siyah kutu tasarımını koruması beklenirken yeni özelliklerden dolayı biraz kalınlaşıp büyümesi bekleniyor. Cihazın bağlantı noktalarında ise bir değişiklik beklenmiyor. HDMI, optik ses, ethernet ve micro usb girişlerinin olduğu gibi kalacağı söylenmekte.

Uzaktan Kumanda

Yeni Apple TV’nin fark yaratan özelliklerinden birinin de uzaktan kumandası olacağı söyleniyor. Yeni uzaktan kumandanın özelliklerinin şunlar olacağı söyleniyor:

  • Dokunmatik yüzeye sahip daha büyük bir tasarım
  • Apple TV’ye uyumlu siyah renk
  • Siri ve ana ekran tuşları
  • Apple TV için ses kontrol tuşları
  • Siri için yerleşik mikrofon
  • Uygulamalar ve oyunlarda hareket kontrolü için ivmeölçer
  • Değiştirilebilir piller

Bununla birlikte Apple TV’nin oyun kumandası desteğine de sahip olacağı belirtiliyor.

Donanım

Yeni Apple TV, mevcut modelde kullanılan A5 çipine göre çok daha güçlü olan A8 çipi ile gelecek. Buna karşılık yeni modelin de 4K video desteğine sahip olmayacağı söylenmekte.

Yazılım

Yeni Apple TV’nin en önemli özelliği yazılım olacak. Cihazın kullanıcı arayüzünün de iOS 9 ile uyumlu olması beklenmekte.

Yazılım konusunda ilk öne çıkan nokta arama özelliği. Söylenenlere göre arama özelliği ile şimdiki durumun aksine yalnızca uygulamalar içinde tek tek arama yapabilmek yerine Apple TV’de bulunan bütün uygulamalar içinde arama yapabilme olanağımız olacak. Bu özellik cihazdaki uygulama sayısı arttıkça daha çok fayda sağlayacak gibi görünüyor.

Yeni modelin bir numaralı özelliği olarak Siri karşımıza çıkacak. iOS cihazlarımızda alıştığımızdan çok farklı bir Siri ile karşılaşmayacak olmamıza rağmen cihazın doğası gereği Siri’yi daha fazla kullanacağız. Müzik çalmak isteğimizde, film izlemek istediğimizde bunları siriye söylememiz yetecek.

Söylentilere göre etkinlikte Apple TV için yazılım geliştirme araçları da kullanıma sunulacak. Uygulama geliştiricilerin Apple TV için de uygulama çıkarabilmeleri bütün bu özellikleri gün geçtikçe daha önemli kılacak gibi görünüyor.

Fiyat

Mevcut Apple TV modelinin fiyatında Mart ayında indirime gidilmişti ve ABD fiyatı $99’dan $69’a düşürülmüştü. Bu fiyat ülkemizde şu an ₺249. Yeni modelin fiyatının $149 olacağı söylenmekte. Yani yeni modelin fiyatı ülkemizde en az ₺499 olacaktır. Bu durumda Apple’ın iPhone’larda ve iPad’lerde olduğu gibi eski modeli de satmaya devam edeceği söyleniyor.

Bir diğer söylenti ise yeni Apple TV’nin 8 GB ve 16 GB olmak üzere iki kapasite seçeneği ve $149-$199 etiketleriyle satışa sunulması. Fakat bu pek olası gözükmüyor. Cihazın Ekim ayında satışa sunulacağı söyleniyor.