iOS iPhone macOS

Live Photos nedir?

Apple’ın 9 Eylül’de tanıttığı iPhone 6s ve iPhone 6s Plus modellerinin getirdiği yeniliklerden biri de Live Photos. Apple bu yeniliği şu şekilde tanımlıyor:

Hareketsiz bir fotoğraf karesi, zamanın içinde dondurulmuş bir andır. Live Photos ile, bu anları unutulmaz ve capcanlı anılara dönüştürebilirsiniz. Bir Live Photo’nun merkezinde, 12 megapiksel çözünürlüğe sahip harika bir fotoğraf yer alır. Ama bu fotoğrafla birlikte, çekildiği anın öncesi ve sonrası da hareketli ve sesli olarak kaydedilir.

Şimdilik yalnızca iPhone 6s ve iPhone 6s Plus modelleri Live Photo çekimi yapabiliyor, ancak Apple en az iOS 9 ve El Capitan kullanan diğer cihazlarda da bu fotoğrafları görüntüleyebileceğimizi belirtiyor. Peki Live Photos çekimi nasıl gerçekleşiyor?

Mevcut iPhone’lar kamera uygulamasını açtığımız anda fotoğraf çekmeye başlıyor, bu fotoğraflardan yalnızca bizim düğmeye bastığımız andaki saklanıyor. iPhone 6s’te ise düğmeye bastığımız anın bir buçuk saniye öncesi ve bir buçuk saniye sonrası da sesli olarak kaydediliyor. Ortada 12 MP boyutunda bir fotoğraf bulunurken önceki ve sonraki kareler daha düşük çözünürlükte bir video olarak tutuluyor. Sonuçta ortaya yaklaşık iki normal fotoğraf büyüklüğünde bir Live Photo çıkıyor.

iOS 9.1 ile uygulama geliştiricilere de açılacak olan Live Photos, bu özelliği desteklemeyen cihazlarda normal fotoğraf olarak görüntülenecek.