iPhone

4 inç iPhone dedikoduları

3.5 inç olarak başlayan iPhone ekran boyutu iPhone 5 ile birlikte 16:9 oranına geçilmesi sebebiyle 4 inç olmuştu. iPhone 6’dan itibaren ise Apple yalnızca 4.7 inç ve 5.5 inç boyutlarında iPhone tanıttı. 4 inçlik son iPhone olan iPhone 5s’nin 2013’te çıktığı düşünüldüğünde bu boyutta ısrar edenlerin tercih edeceği bir iPhone olmaktan da yavaş yavaş uzaklaştığı bir  gerçek. Bu nedenle Apple’ın Mart ayında düzenlenmesi beklenen etkinlikte yeni bir 4 inçlik iPhone tanıtması bekleniyor.

Bu cihazın tasarımının genel anlamda iPhone 5s’ye benzeyeceği, iPhone 6’lar kadar olmasa da kenarların daha yuvarlak hatlara sahip olacağı, donanımının ise iPhone 6s’ye yakın olacağı söylenmekte. A9 çipine sahip olması beklenen iPhone’un RAM’inin iPhone 6s’nin aksine 1 GB olabileceği ve yalnızca 16 GB ve 64 GB kapasite seçenekleriyle geleceği de söylentiler arasında. Renk seçeneklerinin de iPhone 6s gibi gümüş, uzay grisi, roze altın ve altın olması bekleniyor.

Cihazın kamerasının iPhone 6 ile aynı, 8 MP arka, 1.2 MP ön, olması bekleniyor. Live Photo özelliğinin de geleceği söylenmekte. iPhone 6s’nin en önemli özelliği olan 3D Touch’ı ise bu iPhone’da göremeyeceğimiz tahmin ediliyor. Ayrıca Apple Pay özelliğinin kullanılabilmesi için NFC ve Touch ID özelliklerinin kesin olarak bulunacağı belirtiliyor.

En çok kafa karıştıran konu ise bu yeni iPhone’un adının ne olacağı. İlk başta iPhone 6c olarak anılan  cihazın iPhone 5s’nin daha iyi donanıma sahip hali olacağından dolayı iPhone 5se adını alacağı söyleniyordu. Son dedikodulara göre bu 4 inçlik iPhone’un adı rakamlardan arındırılıp iPhone SE olacak. Apple’a yakınlığıyla bilinen John Gruber rakam kullanılmayan isimlendirmenin bu cihazın da iPhone 5s gibi uzun bir süre en yeni 4 inç iPhone olarak kalacağına dair bir işaret olarak düşündüğünü söylüyor.