iPhone

Apple artık 3D Touch özellikli iPhone satmıyor

Yeni iPhone SE’nin tanıtılmasıyla birlikte Apple iPhone 8 ve iPhone 8 Plus modellerinin satışını durdurdu. Apple’ın satışını sürdürdüğü 3D Touch destekleyen son modelin satıştan kaldırılmasıyla birlikte bu özellik yerini tamamen Haptic Touch’a bırakmış oldu.

3D Touch özelliği 2015 yılında tanıtılan iPhone 6s ve iPhone 6s Plus modelleriyle hayatımıza girmişti. Apple’ın Mart 2016’da tanıttığı birinci nesil iPhone SE modelinde de 3D Touch bulunmuyordu, ancak bu modelden sonra tanıtılan iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X modellerinin hepsi 3D Touch özelliğini barındırıyordu.

Haptic Touch ise ilk olarak 2018 yılında tanıtılan iPhone XR modeliyle karşımıza çıkmıştı. O yılın pahalı modelleri olan iPhone XS ve iPhone XS Max 3D Touch özelliğine sahipti. Geçen yıl tanıtılan iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max modellerininse tamamı Haptic Touch’a geçiş yaptı ve Apple’ın 3D Touch’tan vazgeçtiği açıkça görüldü.

3D Touch ve Haptic Touch arasındaki en önemli fark basınç algılama özelliği olarak karşımıza çıkıyor. Basınç algılama sayesinde 3D Touch ile Haptic Touch’ın yapabildikleri daha hızlı yapılabilirken uygulanan basınca göre farklı işlemler gerçekleştirilebiliyordu. Haptic Touch ise dokunup basılı tutma hareketini kullanarak daha basit bir şekilde çalışıyor.

Apple tarafından yalnızca iPhone SE, iPhone XR, iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max modelleri satılıyor olsa da başka satıcılardan diğer iPhone modellerini bulmak hala mümkün.