iPhone

Yeni iPhone SE’nin Haptic Touch özelliği bildirimlerle çalışmıyor

İkinci nesil iPhone SE’nin kullanıcıların eline geçmeye başlamasıyla birlikte incelemelerde gözden kaçan iyi ve kötü noktalar da ortaya çıkıyor. Reddit ve MacRumors’daki kullanıcılar yeni iPhone SE’de yer alan Haptic Touch özelliğinin iPhone 11 ve iPhone 11 Pro modellerinin aksine bildirim merkezi ve kilit ekranında görünen bildirimler üzerinde çalışmadığını keşfetmiş.

Apple’ın en basit haliyle iPhone 8 kasasına A13 Bionic çipini eklemesiyle ortaya çıkan yeni iPhone SE bu yüzden iPhone 8 ile birçok ortak bileşene sahip. İki telefonda da aynı olan ekran iPhone 8’de 3D Touch özelliğine sahipken iPhone SE’de bu özellik yerini Haptic Touch’a bırakıyor. iPhone 6s, iPhone 7 ve iPhone 8 gibi 3D Touch donanımı bulunan ancak kullanıcıların bu özelliği ayarlardan kapatıp Haptic Touch’a döndürdüğü iPhone’larda Haptic Touch hızlı eylemler, önizlemeler gibi işlemlerde çalışırken bildirimlere uzun basmak işe yaramıyor. iPhone 8 ile aynı ekranı kullandığı için iOS’in iPhone SE’yi 3D Touch özelliği kapatılmış bir iPhone gibi algıladığı bu durumun sebebi için yürütülen tahminlerden biri.

Bir diğer tahmin ise Apple’ın Haptic Touch konusundaki stratejisi. Birinci nesil iPhone SE, iPhone 6 ve iPhone 6 Plus modellerinde Haptic Touch bildirimler ekranlarında zaten kullanılamıyor. iPhone 6s’den iPhone 8’e kadar olan 3D Touch’lı modellerde de 3D Touch kapalıyken kilit ekranındaki bildirimlere uzun basarak ayrıntılı görmek mümkün değil. iPhone X sonrasındaysa 3D Touch kapatıldığında bile böyle bir sorun yaşanmadığı söyleniyor. Bu sebeplerden yola çıkarak Apple’ın yeni iPhone SE’deki bu durumu kasıtlı olarak gerçekleştirdiği iddia ediliyor. TechCrunch editörü Matthew Panzarino attığı tweet ile bu iddiaları onaylıyor.

3D Touch kullanan iPhone modellerinden geçiş yapan kullanıcıların eksikliğini hissedebileceği bu sorun için Apple’ın ne yanıt vereceği merak konusu. Eğer kasıtlıysa hiçbir teknik gerekçe olmadan böyle bir özelliğin yeni çıkan bir iPhone tarafından kullanılamaması pek hoş olmayacaktır.