iOS iPadOS

iOS 13.5 Jailbreak’inin arkasındaki isim konuştu

Geçtiğimiz günlerde uzun zamandır görülmedik bir biçimde en güncel iOS sürümü için, hem de yayınlanmasından hemen ardından, bir jailbreak kullanıma sunuldu. unc0ver ekibi tarafından kullanıma sunulan jailbreak hakkında ekibin baş yazılımcısı Motherboard’a açıklamalar yaptı.

Apple’ın henüz bilgisi dahilinde olmayan bir kernel açığı sayesinde gerçekleştirilen jailbreak’in iPhone’ların ve iOS’in güvenliğinin gidişatı konusunda endişelere yol açmasıyla ilgili konuşan Pwn20wnd bu endişelerin yersiz olduğunu düşünüyor. iPhone’ların her geçen yıl daha da güvenli hale geldiğini, jailbreak’ler ve saldırılar yoluyla ortaya çıkan açıkların kapatılarak Apple’ın hatalarından ders çıkardığını belirtiyor. iOS’in saldırganlar için büyük bir hedef konumunda olduğunu söyleyen Pwn20wnd, Apple’ın eklediği her özelliğin yeni bir saldırı alanı yaratabildiğinden bahsediyor.

Mevcut jailbreak’in ömrü hakkında da konuşan Pwn20wnd, Apple’ın er ya da geç kullanılan açığı keşfedeceğini, ancak bu açığı kapatan güncellemenin iki veya üç haftadan önce çıkmasını beklemediğini belirtiyor. Güncellemelerin yayınlanmasında sonra da genelde birkaç hafta eski sürümlerin imzalanmasının sürdürüldüğüne dikkat çeken Pwn20wnd, bu süre boyunca da insanların eski sürüme dönebileceğini, bunun ardından da jailbreak’in çalışmaya devam etmesi için güncellemelerden kaçınabileceklerini söylüyor.

Pwn20wnd yayınlanan jailbreak’in iPhone ve iPad’lerin güvenlik mekanizmalarına etkisi olmadığını iddia etse de jailbreak’lerin güvenliği her zaman soru işareti oluşturan bir nokta. Jailbreak’in kendisi bir sorun oluşturmasa bile kullanıcılar kurdukları yazılımlarla farkında olmadan iPhone’larını saldırıya açık hale getirebilirler. Bu yüzden bankacılık uygulamaları gibi kimi uygulamalar jailbreak tespit ettikleri aygıtlarda çalışmayı durdurabiliyor.