iPhone

iPhone 5S

iPhone5S

Apple 10 Eylül’deki etkinliğinde iPhone 5c ve iPhone 5s’yi tanıttı. Öncelikle iPhone 5s’nin özelliklerini, değişikliklerini inceleyelim.

iPhone 5s renkler

İlk göze çarpan değişiklik renkler, iPhone 5 karşımıza iki renk olarak çıkmıştı: Siyah-Arduvaz, Beyaz-Gümüş. iPhone 5s ise 3 farklı renk dizilimiyle karşımızda, bu renklerden ikisi beyaz biri siyah önpanel kullanıyor, renkler şöyle: Uzay Grisi, Altın, Gümüş

touchid_interstitial

Göze çarpan ikinci değişiklik ise ana ekran tuşu. Aylardır süregelen söylentiler doğru çıktı, iPhone 5s ana ekran tuşuna entegre parmak izi okuyucuya sahip. Eğer isterseniz bu parmak izi okuyucuyu kullanarak telefonunuzun kilidini açabilir, iTunes Store ve App Store üzerinden şifrenizi yazmanıza gerek kalmadan sadece  parmağınızın bir dokunuşuyla film, müzik, uygulama indirebilirsiniz. Parmak izi okuyucu ile 5 farklı parmak izi kaydedebilirsiniz (bu sizin farklı parmaklarınız olabilmekle beraber güvendiğiniz kişilerin de olabilir).

A7

iPhone 5s’deki en ileriye dönük yenilik ise içindeki A7 çip. Bu çipi bu kadar özel kılan şey ise iPhone 5s’yi dünyanın ilk 64-bit akıllı telefonu yapması. Bu çip iki kata kadar işlemci ve grafik performansı sağlayabiliyor. iOS 7 ve Apple uygulamaları 64-bit uyumlu fakat diğer uygulamaların da bu çipin tam gücünden yararlanabilmeleri için geliştiricilerine iş düşüyor. Çip özellikle etkinlikte tanıtılan Infinity Blade 3 gibi çok fazla kaynak kullanan uygulamalar için büyük önem taşıyor.

iPhone 5s ayrıca M7 adında bir ek işlemciye sahip. Bu işlemcinin görevi ise ivme ölçer, jiroskop ve pusula verilerini alarak A7’nin görevini azaltmak. Özellikle fitness uygulamaları aktivitelerinizi sadece M7 ile takip edebilecek ve bu sayede çok daha az pil gücü kullanılacak.

Ayrıca M7 telefonun günlük işlemlerini de etkiliyor. Mesela araç içinde hareket halinde olduğunuzu algılayarak çevrenizdeki wi-fi ağlarına bağlanmak isteyip istemediğinizi sormayacak. Araç içinde navigasyon kullanırken park ederek yürümeye devam ederseniz otomatik olarak yaya yol tarifine geçecek.

Apple’ın neredeyse her etkinliğinde tekrar ettiği söz: iPhone: dünyanın en popüler kamerası. Bununla bu kadar övünürken tabi ki kamerada da iyileştirmeler yapmadan geçmedi.

  • Kameranın megapiksel sayısı aynı kaldı fakat sensör büyütülerek daha büyük pikseller elde edilmesi sağlandı, kamera daha geniş odak açıklığıyla beraber daha fazla ışık yakalayabiliyor.
  • Seri çekim modu ile saniyede 10 tane olmak üzere istediğiniz sayıda fotoğraf çekebiliyorsunuz.
  • İkili flaş ile 1000 farklı kombinasyon oluşturarak  ortama en uygun tonda ışığı kullabiliyorsunuz.
  • Bir diğer özellik ise yavaş çekim video, bu modda saniyede 120 kare çekim yapabiliyorsunuz.