Apple

Apple arama motoru üzerinde mi çalışıyor?

Cult of Mac’in haberine göre Apple arama motoru üzerinde çalışıyor olabilir. Bu dedikodunun çıkmasının sebebi ise Apple’ın “Apple Search” üzerinde çalışacak bir proje yöneticisi arıyor olması.

Google ile haritalar üzerine anlaşması bittiğinde kendi harita servisini kullanıcılarına sunan Apple’ın bu sene de Google ile iOS’teki arama motoru anlaşması bitecek.

Şu anda Safari’de arama motoru seçenekleri olarak Google, Yahoo, Bing, Yandex ve DuckDuckGo bulunuyor. Google varsayılan arama motoru olmak için Apple’a yüklü miktarda para ödüyor ve bu miktarın bu sene 1 milyar doları aşması bekleniyor.

Çoğu kullanıcının iOS cihazlarında Safariyi kullandığı ve varsayılan arama motorunu değiştirmediği düşünüldüğünde bu miktar çok da fazla değil. Apple-Google anlaşmasının sonuna yaklaşılırken Yahoo varsayılan arama motoru olmak için girişimlerde bulunuyor.

Peki Apple neden böyle bir gelir kaynağını bırakıp kendi servisini kullansın?

Açıkçası Apple’ın Google ve Yahoo gibi bir arama motoru işine gireceğini düşünmüyorum. Bu iş ilanı daha çok Siri aramalarını ve de OS X ve iOS’te kullandığımız Spotlight aramalarını kapsayan bir şeydir. Fakat Apple’ın bunlarla başlayıp daha sonra işi büyütmesi de bir olasılık.