iOS

Android Lollipop, iOS 8’den daha mı stabil?

ZDNet’in haberine göre Android Lollipop ile uygulamalar iOS 8’e göre daha az çöküyor. Peki bu Lollipop’un iOS 8’e göre daha stabil olduğunu mu gösteriyor?

Android bloglarının üzerinde düşünmeden hemen atladığı bu habere değinmeden geçemedik.Yoruma geçmeden önce verilere bir göz atalım, iOS ve Android uygulamalarının sürümlere göre çökme yüzdeleri:

Sürüm Çökme Oranı
iOS 8 %2,2
iOS 7 %1,9
Lollipop %2,0
KitKat %2,6
Ice Cream Sandwich %2,6

Verilere bakıldığında iOS 8’in iOS 7’ye ve Lollipop’a göre daha az stabil olduğu görülüyor. Peki bu verileri bu şekilde karşılaştırmak ne kadar doğru?

iOS 8 ve iOS 7 karşılaştırmasında bir problem yok gibi görünüyor, buradan iOS’in eski performansına kavuşmak için bazı iyileştirmelere ihtiyacı olduğu sonucu çıkarılabilir. iOS 8 ile Lollipop’un oranlarını karşılaştırmak ise elmayla armudu karşılaştırmak gibi olur.

iOS 8, 2011 yılından bu yana çıkmış olan, iPad 2, iPad 3, iPad mini, iPhone 4s ve 5. nesil iPod touch dahil, bütün iOS cihazları tarafından desteklenmekte ve büyük çoğunluk tarafından kullanılmaktayken, Lollipop, Android kullanan cihazların neredeyse tamamı üst seviyede olan çok küçük bir kısmı tarafından desteklenmekte ve kullanılmakta.

İşletim sistemini destekleyen cihazların yaratacağı farkı daha çok kullanılan Android sürümlerinden olan KitKat ve Ice Cream Sandwich’in oranlarına bakarak görebiliriz.

Uzun lafın kısası, şu anda mantıklı bir Lollipop-iOS 8 stabilite karşılaştırması yapılmak isteniyorsa yalnızca iPhone 5s’den sonra çıkan iOS cihazlarının dikkate alınması gerekir ve bu durumda hangi işletim sisteminin kazanacağı çok da şaşırtıcı olmayacaktır.