Mac

Retina ekranlı MacBook tanıtıldı

Uzun süredir 12 inç Retina MacBook Air şeklinde dedikodusunu duyduğumuz cihaz bugünkü etkinlikte MacBook olarak karşımıza çıktı. Dedikodulardaki gibi 12 inç boyutunda retina ekrana sahip cihaz MacBook ailesinin 1,31 cm ile en ince ve 0,92 kg ile en hafif üyesi oldu.

Apple, MacBook’un klavyesini hem daha ince olması, hem de daha rahat kullanılması amacıyla yenilemiş. Tuşlarda geleneksel makas tipi mekanizma yerine Apple tasarımı kelebek tipi mekanizma kullanılarak tuşların oynaması azaltılmış ve hassaslığı arttırılmış. Ayrıca klavye aydınlatması her tuş için ayrı bir LED kullanarak gerçekleştirildiğinden bugüne kadar gördüğümüz en güzel MacBook klavyesi ortaya çıkmış.

MacBook’un retina ekranının inceliği yalnızca 0,88 mm ve bunun 0,5 milimetresi camdan oluşuyor. 2304×1440 çözünürlüğe ve IPS özelliğine sahip ekranda 3 milyondan fazla piksel bulunuyor. Ayrıca bu ekranın diğer Mac’lerdeki retina ekranlarla karşılaştırıldığında %30 daha verimli olduğu söyleniyor.

Apple MacBook ile yalnızca yenilenmiş bir klavye değil aynı zamanda yeni bir trackpad de tanıttı. Bu yeni trackpad Apple Watch’ta gördüğümüz Force Touch teknolojisine sahip. Bununla birlikte tıklama hissi vermesi için trackpad’in altında titreşim motoru da bulunuyor. Bu yeni trackpad’in en dikkat çekici kullanım alanları baskıya duyarlı çizim ve Apple’ın etkinlik sırasında gösterdiği gibi filmleri ileri ve geri sarma hızını uyguladığınız baskıya göre ayarlaması.

Yeni MacBook en yeni kablosuz teknolojiler olan 802.11ac Wi-Fi’a ve Bluetooth 4.0’a sahip. Bunun asıl önemi ise MacBook’un yalnızca 1 USB-C bağlantı noktasına ve kulaklık girişine sahip olması. USB-C girişi cihazın güç, ekran ve veri aktarımı ihtiyaçlarını tek başına karşılayabiliyor, fakat Apple bilgisayarların geleceğinin kablosuz teknolojilerde olduğunu ve bu girişin neredeyse çoğu kişi tarafından sadece bilgisayarı şarj etmek için kullanılacağını düşünüyor. Yine de bu işlevler için Apple Store’dan USB-C aksesuarları almak mümkün.

MacBook Intel Core M Broadwell işlemciye ve Intel HD Graphics 5300’e sahip. Bu işlemci sayesinde MacBook’u soğutmak için fana ihtiyaç duyulmuyor. Bu sayede diğer Mac dizüstü bilgisayarlara kıyasla pil için çok daha fazla alan mevcut. Apple’ın söylediğine göre MacBook’un pil ömrü 9 saate kadar internette gezinmeye veya 10 saate kadar iTunes’tan film izlemeye olanak tanıyacak.

Gümüş rengi, altın rengi ve uzay grisi olmak üzere üç renk seçeneğiyle satışa sunulacak olan MacBook’un iki modeli bulunmakta.

  • 4299 TL’lik model: 256 GB PCIe tabanlı flash depolama, 1.1 GHz çift çekirdekli Intel Core M işlemci, 8 GB bellek, Intel HD Graphics 5300

  • 5299 TL’lik model: 512 GB PCIe tabanlı flash depolama, 1.2 GHz çift çekirdekli Intel Core M işlemci, 8 GB bellek, Intel HD Graphics 5300

Ayrıca iki model için de 1.3 GHz çift çekirdekli Intel Core M işlemci seçeneği de bulunuyor, fakat bunun fiyatı nasıl değiştireceğine dair henüz bir bilgi bulunmuyor. Yeni MacBook 10 Nisan’da satışa sunulacak.