Apple Watch iOS iPhone

9 Eylül Etkinliğinden beklentiler – iPhone

9 Eylül’de gerçekleştirilecek etkinlikte iPhone konusundaki beklentileri inceleyelim.

Tasarım

Bu sene tanıtılacak yeni iPhone’un geçtiğimiz senelerde olduğu gibi “s” modeli olarak iPhone 6s adını almasına kesin gözüyle bakılıyor. Dolayısıyla dış görünüşünün de iPhone 6’dan çok farklı olmayacağı düşünülüyor. Sızıntılar da bu görüşü destekliyor. Aynı kasaya sahip olmasına karşılık yeni iPhone modellerinin 0.2 mm kalınlaşacağı söylenmekte. Bu değişikliğin mevcut kılıfların yeni modellerde kullanılmasını engellemeyeceği düşünülüyor.

iPhone 6s modellerinin geçen seneye göre önemli farklarından birinin 7000 serisi alüminyum kullanması olacağı ve bu şekilde cihazın kasasının dayanıklılığının artacağı söyleniyor. Apple bu alaşımı ilk olarak Apple Watch Sport modellerinde kullandı. Apple’ın sitesinde bu alaşım şöyle anlatılıyor:

Apple Watch için yepyeni bir alaşım geliştirdik: Apple 7000 Serisi alüminyum. Standart alaşımlardan %60 daha sağlam. Ve bir o kadar hafif. Bu alaşım, ekranı kaplayan Ion‑X camla bir araya geldiğinde, Sport koleksiyonundaki saatlerimizin paslanmaz çelik modellerimize göre yüzde 30’a kadar daha hafif olmasını sağlıyor. Üstelik, alaşımın sahip olduğu mükemmel sadelik, geleneksel alüminyum alaşımlarla elde edilemeyecek tutarlılıkta bir güzelliğe imkan veriyor.

Apple’ın iPhone 6s’yi farklı kılmak için yapacağı hamlelerden birinin de Apple Watch’ta gördüğümüz roze altın renk seçeneğini eklemesi olacağı da söylenmekte. Böylece iPhone 6s modellerinde gümüş, altın, uzay grisi ve roze altın olmak üzeren dört renk seçeneği bulunacak.

Kamera

Bu seneki iPhone modellerinin en önemli yeniliklerinden birinin kamera olacağı söylenmekte. Ön kameranın 5 MP fotoğraf çekme ve 1080p video kaydı özelliklerine sahip olacağı beklenirken selfie panaroma, ağır çekim video, ekranı kullanarak flash etkisi oluşturma gibi yeniliklerin de görülebileceği söyleniyor. Arka kameranın da 12 MP fotoğraf ve 4K video kaydı özelliklerine kavuşacağı söyleniyor. 4K videoların fazla yer kaplamasıyla ilgili Apple’ın nasıl bir çözüm üreteceğini ise bekleyip göreceğiz.

Force Touch

Yenilenmiş kameraların yanında iPhone 6s’nin fark yaratan yeniliklerinden biri de Force Touch özellikli ekran olacak. Force Touch ilk olarak Apple Watch ile karşımıza çıkmış, daha sonra MacBook ve MacBook Pro modellerinin trackpad’lerinde de boy göstermişti. Dedikodulara göre bu teknoloji iPhone 6s modellerinde daha gelişmiş bir şekilde karşımıza çıkacak ve farklı bir isim alacak.

İşlemci ve RAM

Yeni iPhone’ların A9 çipine sahip olacak. A8’e göre daha güçlü bir işlemcinin yanı sıra yeni iPhone’ların iPad Air 2’deki gibi 2 GB RAM’e sahip olması bekleniyor.

Hücresel Veri

iPhone 6s modellerinin yeni Qualcomm çipi kullanması ve bu sayede teorik LTE hızının iki kata kadar artması bekleniyor. Ayrıca bu çip ile hücresel veri kullanımında daha az enerjiye ihtiyaç duyulacak.

Kapasite ve Fiyat

Apple’ın iPhone 6s’de de 16 GB giriş kapasitesinden vazgeçmeyeceği söyleniyor. 16 GB, 64 GB ve 128 GB kapasiteleriyle cihazın fiyatlandırmasında değişikliğe gidilmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Maalesef durum ülkemizde aynı değil. Apple, iPhone 6s ile birlikte kurda yaşanan değişiklikleri ve gelecek vergileri hesaba katarak artan yeni fiyatlarla karşımıza çıkabilir. Mevcut fiyatlar şöyle:

iPhone 6

  • 16 GB – ₺2699
  • 64 GB – ₺3099
  • 128 GB – ₺3499

iPhone 6 Plus

  • 16 GB – ₺3099
  • 64 GB – ₺3499
  • 128 GB – ₺3899