iPhone

iPhone 7 dedikoduları

iPhone-7-iPhone-7Plus-Pro-dedikoduApple, yeni iPhone’u tanıtması beklenen sonbahar etkinliğini 7 Eylül’de düzenleyeceğini duyurdu. iPhone 7 olarak adlandırılması beklenen yeni iPhone ne gibi özelliklere ve yeniliklere sahip olacağına dair dedikoduları inceleyelim.

Tasarım

Apple, iPhone 3G’den itibaren iki yılda bir yeni tasarıma sahip bir iPhone tanıttı, ara yıllarda ise tasarımda bazen ufak değişiklikler yapılsa da daha çok performans konusuna yoğunlaştı. Şu ana kadar çıkan dedikodular bu geleneğin iPhone 7 ile bozulacağını söylüyor. Sızıntılarda yeni iPhone’un tasarımının iPhone 6/6s tasarımına çok yakın olacağı ve anten çizgilerinde ufak bir değişlik olup iPhone 6/6s’ye göre azalacağı görülmekte. Bunun yanında iPhone 7 Plus modelinde kameranın çift lensli olacağına dair söylentiler ve sızıntılar da bulunmakta.

iphone-7-kulaklık-girissiz

iPhone 7’de dış görünüşe ait beklenen bir diğer değişiklik de kulaklık girişinin kaldırılması. Bu durumda iPhone 7’nin çift hoparlöre sahip olacağı söylentilerinin yanında iPhone 4/4s’de olduğu gibi yalnızca bir tarafta hoparlör olup diğer tarafın tamamen mikrofona ayrılacağı söylentileri de dolaşmakta.

Tasarımda alıştığımızdan çok daha az değişiklik beklense de bu haliyle bile iiPhone 7’yi mevcut iPhone 6/6s kılıflarıyla kullanmak mümkün olmayacak gibi görünüyor.

Kamera

iPhone 7 ve iPhone 7 Plus’ın kameralarının teknik özellikleri konusunda pek fazla söylenti bulunmasa da bu yıl 4.7 inçlik modelin de son iki yıldır Plus modeline özgü olan optik görüntü dengeleme özelliğine kavuşacağına dair sızıntılar var. Bunun dışında iPhone 7 Plus’ın da çift lensli kamerayla yine küçük modelden kamera konusunda bir adım önde olacağı söyleniyor.

Kulaklıklar

Apple’ın iPhone 7 ile birlikte kulaklık girişini kaldıracağı uzun zamandır konuşuluyordu. Asıl merak edilen konu ise kulaklık girişi kaldırılırsa kutudan çıkan kulaklıkların iPhone’a nasıl bağlanacağıydı. Şu an bununla ilgili üç olasılık konuşuluyor:

  • Kutudan aynı kulaklıklar çıkacak ve yanında gelen 3.5mm-Lightning adaptörüyle iPhone’a bağlanabilecek
  • Kutudan Lightning girişini kullanan kulaklıklar çıkacak
  • Kutudan kablosuz kulaklıklar çıkacak

Bu olasılıklardan en mantıklı olanıysa kablosuz kulaklıklar olarak görünüyor.

İşlemci, RAM ve Kapasite

iPhone 7’nin TSMC tarafından üretilen A10 çipine sahip olması bekleniyor. Ayrıca Apple’ın en sonunda 16 GB seçeneğinden vazgeçip iPad Pro modellerinde olduğu gibi iPhone 7’yi de 32 GB, 128 GB ve 256 GB kapasite seçenekleriyle satışa sunması bekleniyor. iPhone 7’nin iPhone 6s ve iPhone 6s Plus gibi 2 GB RAM’e sahip olması beklenirken iPhone 7 Plus modelinin ise çift lensli kameranın getirdiği görüntü işleme yükünü de karşılamak amacıyla 3 GB RAM’e sahip olacağı söyleniyor.

Diğer Özellikler

Apple’ın iPhone 7 ile birlikte kablosuz şarj teknolojisini de iPhone’a getireceği söyleniyordu  fakat bu konuda güncel bir dedikodunun bulunmaması bu özelliğin önümüzdeki seneye sarkabileceği ihtimalini arttırıyor.

iPhone 7’nin pil kapasitesinin 1960 mAh saat olup 1715 mAh’lik iPhone 6s’den %14 daha fazla olacağı söylenmekte. Ancak bu artışın kamera gibi ekstra güç harcayan yenilikler tarafından kullanılarak pil ömründe bir değişiklik gerçekleştirememesi de mümkün.

Yeni iPhone’la ilgili bir dedikodu da ana ekran tuşuyla ilgili, bu dedikoduya göre ana ekran tuşu Magic Trackpad ve iPhone 6s, iPhone 6s Plus ve Apple Watch ekranları gibi basınca duyarlı olacak.

Ayrıca iPhone 7’nin Apple Watch gibi uzay siyahı renk seçeneğine sahip olabileceği de söyleniyor.

Ne Zaman Çıkacak?

7 Eylül’de tanıtılacak iPhone’un yurtdışında 9 Eylül’de ön siparişe açılıp 23 Eylül’de satışa sunulması bekleniyor. Geçen yıl iPhone 6s 9 Eylül’de düzenlenen etkinliğin ardından 12 Eylül’de ön siparişe açılmış ve 25 Eylül’de satışa sunulmuştu. Ülkemize gelişi 16 Ekim olarak planlanmasına karşın Ankara’da yaşanan terör saldırısı sebebiyle ülkemizde 23 Ekim’de satışa sunulmuştu. iPhone 7’nin de geçen sene olduğu gibi ABD’de satışa sunulmasının üstünden 1 ay geçmeden ülkemize geleceğini düşünüyoruz.