Apple

Apple Rekor Birinci Çeyrek Sonuçlarını Açıkladı

Apple, 2017 mali yılı birinci çeyrek sonuçlarını açıkladığı basın açıklamasını yayınladı:

Apple Rekor Birinci Çeyrek Sonuçlarını Açıkladı

iPhone, Hizmetler, Mac ve Apple Watch Tüm Zamanların Rekorunu Kırdı

CUPERTINO, California — 31 Ocak 2017 — Apple bugün, 31 Aralık 2017 tarihinde sona eren 2017 mali yılı birinci çeyreğinin finansal sonuçlarını açıkladı. Şirket, üç aylık dönemde 78,4 milyar dolarlık gelir ve üç aylık dönemde seyreltilmiş hisse başına 3,36 ABD doları ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Bir yıl önce aynı çeyrekte, gelir 75,9 milyar ABD doları ve seyreltilmiş hisse başına gelir 3,28 ABD doları olmuştu. Uluslararası satışlar bu çeyrekteki gelirin yüzde 64’ünü oluşturdu.

“Yılbaşı dönemini içeren çeyrekte, Apple’ın şimdiye kadarki en yüksek üç aylık gelirini elde ettiğini ve bununla birlikte birçok rekor da kırdığını bildirmekten mutluluk duyuyoruz. Her zamankinden daha fazla iPhone satışı yaptık ve ayrıca iPhone, Hizmetler, Mac ve Apple Watch gelirlerinde de tüm zamanların rekorunu kırdık,” diyen Apple’ın CEO’su Tim Cook sözlerine şöyle devam etti: “Hizmetlerden elde ettiğimiz gelir, App Store’daki rekor müşteri etkinliğinin de etkisiyle geçtiğimiz yıl boyunca güçlü bir biçimde arttı, çıkaracağımız yeni ürünler için de büyük heyecan duyuyoruz.”

“Olağanüstü iş performansımız sayesinde hisse başına gelir bazında yine tüm zamanların rekorunu kırdık ve işletme faaliyetlerinden 27 milyar ABD dolarının üzerinde nakit akışı elde ettik,” diyen Apple’ın CFO’su Luca Maestri ise şunları ekledi: “Hisse geri alımları ve kar payı dağıtımları aracılığıyla bu çeyrekte yatırımcılarımıza yaklaşık 15 milyar ABD doları tutarında geri ödeme yaptık ve sermaye geri ödeme programımızın 200 milyar ABD dolarından fazlasını tamamladık.”

Apple’ın 2017 mali yılı ikinci çeyreği için genel öngörüleri şunlar:

  • 51,5 milyar ile 53,5 milyar ABD doları tutarında gelir
  • Yüzde 38 ile 39 arasında brüt marj
  • 6,5 milyar ile 6,6 milyar ABD doları arasında işletme gideri
  • 400 milyon ABD doları tutarında diğer gelirler/(giderler)
  • Yüzde 26 oranında vergi
Apple Yönetim Kurulu, Şirketin adi hisse senedi başına 0,57 ABD doları nakit kar payı açıkladı.  13 Şubat 2017 tarihindeki iş günü kapanışında kayda girecek kar payı, hissedarlara 16 Şubat 2017 tarihinde ödenecek.

Apple, 2017 1. Çeyrek finansal sonuçlarıyla ilgili konferans görüşmesini 31 Ocak 2017 tarihinde Türkiye Saatiyle 01:00’de  www.apple.com/investor/earnings-call/ adresinde canlı yayınladı. Web yayını, bu tarihten itibaren yaklaşık iki hafta boyunca izlenebilecek.

Bu basın açıklaması, Şirketin piyasaya zamanında ürün sürme ve yeni programlar, ürünler, teknolojik yenilikler için müşteri talebi yaratma yeteneğine; ürün lansmanlarının ve geçişlerinin, ürün fiyatlarındaki veya karışımlarındaki değişikliklerin ve/veya bileşen maliyetlerindeki artışların Şirketin brüt marjı üzerindeki muhtemel etkilerine; Şirketin müşterilerin siparişlerinden önce ürün bileşenleri sipariş etmesi veya bu konuda taahhüde girmesiyle bağlantılı envanter riskine; Şirketin işi için temel önemde olan ve halen tek veya sınırlı sayıda kaynaktan temin edilen bazı bileşenlerin veya hizmetlerin kabul edilebilir şartlarda sürekli tedarik edilebilir olmasına veya olmamasına; Şirketin üçüncü şahıslar tarafından tedarik edilen imalat ve lojistik hizmetlerine bağlılığının üretilen ürünlerin veya sağlanan hizmetlerin kalitesi, miktarı veya maliyeti üzerindeki muhtemel etkisine; Şirketin uluslararası operasyonlarına bağlı risklere; Şirketin üçüncü taraflara ait fikri mülkiyet ve dijital içeriklere dayanmasına; Şirketin başkalarına ait fikri mülkiyet haklarını ihlal ettiğinin tespit edilmesi durumunda ortaya çıkabilecek muhtemel etkilere; Şirketin, Şirket ürünlerinin dağıtıcılarının, taşıyıcılarının ve diğer bayilerinin performansına dayanmasına; ürün ve hizmet kalitesi sorunlarının Şirketin satış ve işletme karları üzerindeki muhtemel etkisine; temel yöneticilerin ve çalışanların sürekli çalışmasına ve mevcudiyetine; savaş, terörizm, halk sağlığı sorunları, doğal felaketler ve ürünlerin tedarikini, teslimatını veya talebini etkileyebilecek diğer şartlara ve yasal işlemlerin olumsuz sonuçlarına bağlı olabilir. Şirketin finansal sonuçlarını etkileyebilecek faktörlerle ilgili daha fazla bilgi zaman zaman, Şirketin 24 Eylül 2016 tarihinde sona eren mali yıl için doldurduğu 10-K Formu, 31 Aralık 2016 tarihinde sona eren mali çeyrek için doldurduğu 10-Q formu gibi SEC’e ilettiği halka açık raporlarının “Risk Faktörleri” ve “Yönetimin Finansal Durum ve Operasyonların Sonuçları ile ilgili Analizi ve Tartışmaları” bölümlerinde bulunabilir. Şirketin, belirtilen tarihlerde gerçekleşecek geleceğe yönelik beyanlarını ve bilgilerini güncelleme yükümlülüğü yoktur.

Apple 1984’te Macintosh’u piyasaya sürerek kişisel teknoloji alanında çığır açtı. Bugün, Apple iPhone, iPad, Mac, Apple Watch ve Apple TV ile inovasyonda dünya lideridir. Apple’ın dört yazılım platformu; iOS, macOS, watchOS ve tvOS tüm Apple aygıtlarında kesintisiz bir deneyim sağlar ve kullanıcılara App Store, Apple Music, Apple Pay ve iCloud gibi çığır açan hizmetlerle güç katar. Apple’ın 100.000 çalışanı dünyanın en iyi ürünlerini üretmeye ve dünyayı bulduğumuzdan daha iyi durumda bırakmaya kararlıdır.