iPhone

iPhone 8 tanıtıldı

Apple, 12 Eylül’de düzenlediği etkinlikte iPhone X’un yanında iPhone 8 ve iPhone 8 Plus modellerini de tanıttı. Bu modeller yeni tasarım, A11 Bionic çip, gelişmiş kamera ve kablosuz şarj özellikleriyle öne çıkıyor.

Tasarım

Uzun süre söylentilerde iPhone 7s ve iPhone 7s Plus olarak anılan iPhone 8 ve iPhone 8 Plus modelleri cam ve alüminyumdan oluşan yeni tasarımıyla iPhone 8 ismini hakediyor.

Apple, iPhone 8 ve iPhone 8 Plus modellerinin arka tasarımında kullanılan camın bir akıllı telefonda kullanılan en dayanıklı cam olduğunu belirtiyor. Ayrıca dayanıklı alüminyum çerçevesiyle suya ve toza karşı dayanıklılık özelliği bu iPhone modellerinde de devam ediyor.

iPhone 7 ve iPhone 7 Plus modellerinin aksine iPhone 8 ve iPhone 8 Plus Altın, Gümüş ve Uzay Grisi olmak üzere üç renk seçeneğine sahip.

Ekran

iPhone 8 ve iPhone 8 Plus modelleri 2014 yılında tanıtılan iPhone 6 ve iPhone 6 Plus modellerinden beri değişmeyen 4.7 inç ve 5.5 inç ekran boyutlarına sahip.

Ekran çözünürlüklerinin önceki modellerle aynı olmasına rağmen ilk olarak 9.7 inç iPad Pro’da gördüğümüz True Tone teknolojisi eklenmiş. True Tone teknolojisi ile ekranın beyaz dengesi ortam ışığına göre ayarlanıyor. Bu sayede ekran gözleriniz için daha doğal bir deneyim sunuyor.

Çip

A11 Bionic çipinin iPhone 8 ve iPhone 8 Plus modellerinin en dikkat çekici yeniliği olduğunu söyleyebiliriz. Apple, bu çipin bir akıllı telefondaki en güçlü ve en akıllı çip olduğunu söylüyor.

iPhone 7 ve iPhone 7 Plus modellerinde yer alan A10 Fusion çipiyle karşılaştırıldığında yüzde 25 daha hızlı iki yüksek performanslı çekirdek, yüzde 70 daha hızlı dört yüksek verimli çekirdekten oluşan A11 Bionic yüzde 70’e kadar daha yüksek performans sunabiliyor.

İşlemcinin yanında GPU ile de önceki nesilden yüzde 30’a kadar daha fazla grafik performansı sağlayabilen bu çip ilk Apple tasarımı üç çekirdekli GPU’ya sahip.

Ayrıca A11 Bionic çipi içerdiği nöral sistem sayesinde artırılmış gerçeklik, makina öğrenimi gibi özelliklere sahip uygulamaları çok daha hızlı ve başarılı bir şekilde çalıştırabilecek.

Kamera

iPhone 8 ve iPhone 8 Plus önceki modellerde olduğu gibi 12 MP kameralar sahip. Bu kameraları yeni yapan ise yine daha geniş ve hızlı bir sensöre sahip olması. Ayrıca yeni renk filtresi ve daha derin pikseller ile bu kameralar daha iyi hale gelmiş. iPhone 7 ve iPhone 7 Plus modellerindeki gibi yalnızca iPhone 8 Plus çift kameraya sahip.

Apple tasarımı yeni görüntü sinyali işlemcisi sayesinde gelişmiş piksel işleme, geniş renk yakalama, düşük ışıkta daha hızlı otomatik odaklama ve daha iyi HDR fotoğraflar mümkün oluyor.

Yeni kameralar en büyük sıçramayı video çekim konusunda gerçekleştiriyor. Hem iPhone 8 hem de iPhone 8 Plus saniyede 60 kareye kadar 4K video ve saniyede 240 kareye kadar 1080p ağır çekim video kaydı yapabiliyor. iOS 11’de sunulan HEIF ve HEVC desteği iki kat daha fazla fotoğraf ve video depolama imkanı sunuyor.

iPhone 8 Plus çift kamerası sayesinde desteklediği Portre moduna ek olarak Portre Işığı desteği de sunuyor. Portre Işığı, öznenin yüzü için farklı aydınlatma tarzları sunarak Portre modunu bir adım öteye taşıyor. Ayrıca Portre modu ve Portre Işığı fotoğraf çekildikten sonra istenildiği gibi düzenlenebiliyor.

Kablosuz Şarj

iPhone 8 ve iPhone 8 Plus modellerinin cam arka tasarımı sayesinde yeni iPhone’lar ile kablosuz şarj özelliğini kullanmak mümkün oluyor. Qi kablosuz şarj standartını destekleyen iPhone 8 ve iPhone 8 Plus Qi sertifikalı bütün kablosuz şarj aletlerini kullanabilecek.

Apple, ayrıca kendi tasarımı AirPower kablosuz şarj matının da ön tanıtımını gerçekleştirdi. Yeni iPhone modelleriyle birlikte Apple Watch Series 3 ve AirPods kablosuz şarj kılıfı da dahil aynı anda üç aygıtı kablosuz olarak şarj edebilecek AirPower 2018’de piyasaya çıkacak.

Kablosuz şarj yeniliklerinin yanında iPhone 8 ve iPhone 8 Plus modelleri 30 dakikada sıfırdan %50’ye kadar şarj edebilecek hızlı şarj özelliğine de sahip. Bu hızlı şarj özelliği için daha güçlü USB-C güç adaptörleri ve USB-C – Lightning kablosu gerekiyor. Eğer bunlara sahip değilseniz ve yeni iPhone’unuz için alacaksanız bunları Apple’dan almak 29 W USB-C Güç Adaptörü 239 TL ve 1 metre USB-C – Lightning Kablosu 129 TL olmak üzere toplam 368 TL’ye mal olacak. Eğer USB-C özellikli bir MacBook’a sahipseniz aynı güç adaptörünü kullanabilirsiniz.

Fiyatı ne kadar olacak?

iPhone 8 ve iPhone 8 Plus modellerinin ABD fiyatları şöyle:

  • iPhone 8
    • 64 GB: $699
    • 256 GB: $849
  • iPhone 8 Plus
    • 64 GB: $799
    • 256 GB: $949

Bu fiyatlardan yola çıkarak Türkiye fiyatları da en az şöyle olacaktır:

  • iPhone 8
    • 64 GB: ₺4099
    • 256 GB: ₺4999
  • iPhone 8 Plus
    • 64 GB: ₺4699
    • 256 GB: ₺5599

Ne zaman satışa çıkacak?

iPhone 8 ve iPhone 8 Plus modelleri için henüz Türkiye satış tarihi açıklanmadı.

Avustralya, Avusturya, Belçika, Kanada, Çin, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hong Kong, İrlanda, İtalya, Japonya, Lüksemburg, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Portekiz, Porto Riko, Singapur, İspanya, İsveç, İsviçre, Tayvan, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık ve ABD’de 15 Eylül Cuma günü siparişe açılan bu modeller 22 Eylül Cuma günü satışa sunulacak.

Bazı ülkelerde de 29 Eylül Cuma günü satışa sunulacak olan iPhone 8 ve iPhone 8 Plus modellerinin Türkiye’de satışa sunulması Ekim ayına kalacak.