iOS iPadOS

iPhone’ların yarısında iOS 13 yüklü

Apple, geliştirici sitesinde iOS 13’ün App Store’a erişime göre ölçtüğü ilk istatistiklerini paylaştı. 15 Ekim 2019’da elde edilen verilere göre kullanımda olan iPhone’ların yarısında iOS 13 yüklü. Geçen yıl tanıtılan iOS 12 sürümü de benzer sürede bu orana ulaşmıştı.

Bu yıl iPad’lerin işletim sisteminin iPadOS olarak ayrılmasıyla birlikte Apple, işletim sistemlerinin kullanım oranlarını da iPhone ve iPad olarak iki kategoride açıklıyor. Bununla birlikte bütün cihazlar ve son dört yıl içinde tanıtılan cihazlar olmak üzere iki farklı istatistik sunuyor.

Son dört yılda tanıtılan iPhone’ların %55’inin iOS 13′ güncellendiği görülüyor. iOS 13 destekleyen en eski iPhone’un Eylül 2015’te tanıtılan iPhone 6s ve iPhone 6s Plus modelleri olduğu göz önünde bulundurulduğunda iOS 13 destekleyen iPhone’ların %55’inin güncellemeyi yüklediği sonucuna varabiliriz. Bu cihazlardan %38’i iOS 12’de kalırken %7’si daha eski bir sürüm kullanmakta.

Kullanımda olan tüm iPhone’lara bakıldığındaysa iOS 13’ün %50’sinde yüklü olduğu görülüyor. Bu cihazlar arasında iOS 12’nin oranı %41 olurken daha eski sürüm kullanımı %9’a çıkıyor.

iPad’lerde yeni sürümü kullanma oranı iPhone’larla karşılaştırıldığında daha geride kalıyor. Son dört yılda tanıtılan iPad’lerin %41’i iPadOS 13 kullanıyor. Bu cihazlar arasında en yaygın sürüm %51 ile iOS 12 olurken daha eski sürümlerin kullanım oranı %8’de kalıyor. Bu istatistiğe Ekim 2014’te tanıtılan ve iPadOS destekleyen en eski model olan iPad Air 2 dahil olmadığı için iPhone’lardaki gibi yeni sürümü destekleyen tüm modellerin olduğu bir istatistiğe ulaşamıyoruz.

Kullanımda olan tüm iPad’ler arasındaysa iPadOS 13 kullananların oranı yalnızca %33’te kalıyor. iOS 12 yüklü iPad oranı yine %51 olurken daha eski sürümlerin kullanım oranı %16 olarak ölçülmüş. Bu oranlara göre iPad’lerin önemli bir kısmının yeni işletim sistemi sürümünü desteklemese de kullanılmaya devam ettiğini görüyoruz.