iOS

Night Shift modunun uykuyu kötü etkileyebileceği söyleniyor

Manchester Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre Night Shift gibi ekrandaki renkleri renk spektrumunun daha sıcak kısımlarına değiştiren özelliklerin ve uygulamaların, sanıldığının aksine uykuyu iyileştirmek yerine uyku düzenini bozabileceği sonucuna ulaşılmış.

Genel olarak mavi ışığın uykuyu kötü etkilediği ve uyku vaktine yaklaşıldığında mavi ışığa mümkün olduğunca az maruz kalmak gerektiği biliniyordu. Bu nedenle eskiden beri bilgisayarlardaki ve telefonlardaki renkleri daha sıcak tonlara getiren uygulamalar kullanılıyordu. 21 Mart 2016 tarihinde yayınlanan iOS 9.3 güncellemesiyle birlikte iPhone ve iPad için de aynı işe yarayan Night Shift özelliği kullanıma sunuldu.

Manchester Üniversitesinde yapılan araştırmaysa bütün bunların uyku kalitemizi iyileştirmek yerine daha kötüye götürmüş olabileceğini söylüyor. Fareler üzerinde gerçekleştirilen araştırmada aynı parlaklık düzeyinde tutulduğu zaman mavi ışığın sarı ışığa göre daha rahatlatıcı etkiye sahip olduğu görülmüş. Araştırmacılar deneyin insanlar üzerinde de aynı etkiyi göstermesini bekliyorlar.

Araştırmadan bağımsız olarak kullanıcıların deneyimleri incelendiğinde bazıları Night Shift gibi özelliklerden memnunken bir kısım kullanıcı da bu özelliğin onları rahatsız ettiğini belirtiyor. Şimdilik bu araştırma kesin bir sonuca varmadığı için yapılacak en doğru şey kişinin kendisine uygun olan yöntemi seçmesi ve uykuya dalmadan önce mümkün olduğunca ekranlardan uzak kalmak.