iPhone

Yeni iPhone SE tanıtıldı

iPhone 11 ve iPhone 11 Pro modellerinin tanıtılmasının ardından söylentileri oldukça yoğunlaşan yeni iPhone SE bugün tanıtıldı. İkinci nesil iPhone SE söylentilerle örtüşen özelliklerle karşımıza çıkıyor.

iPhone 8’de olduğu gibi cam ve alüminyum tasarıma sahip bu aygıtta aynı şekilde 4.7 inç boyutunda Retina HD ekran ve ikinci nesil Touch ID bulunuyor. iPhone 8’den farklı olarak iPhone SE’nin ekranı 3D Touch yerine iPhone 11 ve iPhone 11 Pro modellerindeki gibi Haptic Touch özelliğine sahip.

iPhone SE’yi iPhone 8’den ayıran en önemli nokta A11 Bionic yerine A13 Bionic çipinin kullanılması. Bu sayede ön ve arka kameralar tek lensli olmasına rağmen derinlik denetimli portre modu ve portre ışığı özelliğini kullanabiliyor. Bununla birlikte Apple’ın gelecek planlarında önemli yere sahip olan artırılmış gerçeklik uygulamaları da bu çip sayesinde iPhone SE’de daha iyi çalışıyor.

Portre modu dışında iPhone SE ve iPhone 8’in kameraları arasında fotoğraflar için Akıllı HDR, video için de stereo kayıt ve QuickTake video özelliği dışında kağıt üzerinde bir fark görünmüyor. iPhone SE incelemelerinin yayınlanmasıyla birlikte kameralar konusunda daha düzgün bir fikre sahip olabiliriz.

Kablosuz bağlantı özelliklerine bakıldığında iPhone SE’nin iPhone 11 ve iPhone 11 Pro modellerindeki gibi Gigabit sınıfı LTE ve Wi-Fi 6 desteğine sahip olması öne çıkıyor. Uzamsal farkındalık için kullanılan U1 ultra geniş bant çipi iPhone SE’de bulunmuyor. Nano SIM ve eSIM kullanarak Çift SIM desteğine sahip olan iPhone SE’nin eSIM özelliği henüz ülkemizde kullanılamıyor.

Pil ömrü konusunda iPhone SE ve iPhone 8 modellerinin hemen hemen aynı olduğu görülüyor. iPhone 8’de olduğu gibi kablosuz şarj ve 18 W veya daha güçlü adaptörlerle 30 dakikada %50’ye kadar hızlı şarj desteği de bulunuyor. iPhone 11 Pro modellerinin aksine iPhone 11’deki gibi 18 W adaptör ayrı satılıyor, kutudan 5 W’lık adaptör çıkıyor.

İkinci nesil iPhone SE’nin ülkemizde ne zaman satışa sunulacağı henüz belli değil, ancak fiyatlar şimdiden açıklandı. iPhone SE’nin Türkiye fiyatları şu şekilde:

64 GB ₺5299
128 GB ₺5749
256 GB ₺6599

Açıkçası ABD fiyatı $399 olan iPhone SE’nin Türkiye fiyatları hayal kırıklığı yaratıyor. En yakın fiyatlı model olan iPhone 11 ile karşılaştırdığımızda ABD’de iPhone 11’in fiyatı iPhone SE’nin 1,75 katıyken ülkemizde bu oran 1,38. iPhone 11 modelinin 7299 TL başlangıç fiyatına sahip olduğu düşünüldüğünde şu an için Türkiye’de bu model ya en ucuz iPhone’u almak isteyenlere ya da ana ekran tuşu veya Touch ID tutkunlarına hitap edebilir.