Apple iOS Uygulamalar

Apple eski iPhone’larda FaceTime’ı bozduğu için 18 milyon dolar ödeyecek

Apple, iOS 6 kullanıcıları tarafından kendisine açılan toplu davada uzlaşmayı tercih etti. Uzlaşma sonucunda Apple 18 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Bu paranın büyük çoğunluğu avukat ve dava masraflarına gidecekken davacı kullanıcılar Apple’dan $3 gibi bir ödeme alacak.

Davaya konu olan olay FaceTime’ın ilk çıktığı 2010 yılına kadar dayanıyor. FaceTime ilk kullanıma sunulduğunda iPhone’lar arası doğrudan bağlantı ve bir sunucu üzerinden bağlantı olmak üzere iki farklı yöntem kullanıyordu, ancak 2012 yılında doğrudan bağlantı sağlayan yöntemin VirnetX’in patentlerini ihlal ettiği ortaya çıktı. Bunun ardından tamamen sunucu üzerinden bağlantı yöntemine geçen Apple’ın masrafları 50 milyon dolara kadar yükseldi. Bu durumu çözmek için Apple iOS 7’de kullandığı yeni bir doğrudan bağlantı yöntemi üretti.

Davacı olan kullanıcılar iOS 6’da FaceTime kullanımını sağlayan sunucuların sertifikalarının Apple tarafından vaktinden önce sonlandırıldığı iddiasıyla ilk olarak 2017 yılında Kaliforniya’da toplu dava açtı. İddiaya göre Apple sunucu masraflarından kurtulmak ve kullanıcıları iOS 7 güncellemesini yapmaya zorlamak için iOS 6 sürümünde FaceTime’ı bozdu.

Uzlaşmayla sonuçlanan bu davanın aksine Florida’da açılan benzer bir dava mahkeme tarafından reddedilmişti.