iPhone

Çin’de akıllı telefon satışlarında ciddi düşüş var

Counterpoint’in yayınladığı verilere göre COVID-19 pandemisinin etkisiyle Çin’deki akıllı telefon satışlarında önemli bir düşüş yaşandı. 2020 yılının ilk çeyreğinde akıllı telefon satışı 2019’un ilk çeyreğine göre %22 azaldı. iPhone’lar da bu düşüşten etkilendi. 5G’ye sahip akıllı telefonlar ise pazar payını %15’e yükseltti.

Önceki yılın aynı çeyreği ile karşılaştırıldığında Çin’de akıllı telefon satışlarını artıran tek üretici %6’lık yükselişle Huawei olmuş. Geçen yıla göre satışları azalan üreticilerden Apple %1, Vivo %27, OPPO %30, Xiaomi %35, geri kalan üreticiler de %40 düşüş yaşadı. Apple’ın Huawei dışındaki üreticilere göre daha az düşüş yaşamasının sebebinin iPhone 11’in yüksek satış performansı olduğu belirtiliyor. Öyle ki iPhone 11 ilk çeyreğin en çok satan akıllı telefon modeli olmuş.

Pazar payına bakıldığındaysa yaşanan büyük düşüşler sebebiyle önemli değişimler görülüyor. Geçen yıl %29 pazar payıyla lider konumda olan Huawei bu yıl satışlarını da artırmasıyla pazar payını %39’a yükseltmiş ve diğer üreticilerle farkı açmış. En yakın rakibi Vivo’nun pazar payı ise %20’den %18’e düşmüş. Pazar payı %19’dan %17’ye düşen OPPO’nun ardından dördüncü sırayı alan Apple’ın pazar payı %8’den %10’a yükselmiş. Geçen yılın ilk çeyreğine göre %2’lik bir artış olsa da Apple’ın 2019’un dördüncü çeyreğinde %13 pazar payına ulaştığı göz önünde bulundurulursa bir gerileme gözleniyor. Apple’ın ardından beşinci olarak pazar payı %11’den %9’a düşen Xiaomi geliyor. Diğer üreticilerin pazar payı ise %13’ten %7’ye gerilemiş.