Apple iPhone

Eski iPhone’ları yavaşlatma davasında 500 milyon dolarlık anlaşma için ön onay geldi

Law360 sitesine göre Apple’ın eski iPhone’ları gizlice yavaşlatmayla suçlandığı toplu davada Apple’ın 500 milyon dolar ödeyerek anlaşma yoluyla davanın sonuçlanması hakim tarafından ön onay aldı. Son onay için koronavirüs salgını nedeniyle Aralık ayı beklenebilir.

Apple gerçekten eski iPhone’ları yavaşlatıyor mu?

Evet ama sandığınız gibi değil. Eski iPhone’ların yavaşlatılması her zaman konuşlan bir konu olmuştu. Birçok kişi Apple’ın eski iPhone modellerini bilerek yavaşlatıp kullanıcıları yeni çıkan modelleri almaya ittiğini düşünüyor. Bu davanın konusu ise bambaşka. Dava yalnızca şu modelleri ilgilendiriyor:

  • iPhone 6
  • iPhone 6 Plus
  • iPhone 6s
  • iPhone 6s Plus
  • iPhone 7
  • iPhone 7 Plus
  • iPhone SE (1. nesil)

Ne olmuştu?

Apple, Ocak 2017’de yayınladığı iOS 10.2.1 güncellemesiyle o zamanlar çok konuşulan bazı iPhone’ların ani kapanması sorununa çözüm getirmişti. Bununla ilgili güncelleme notlarında şu cümle yazılıydı:

Ayrıca iPhone’daki beklenmeyen kapanmaları engellemek için iş yüklerinin en yüksek düzeye çıktığı durumlarda güç yönetimini iyileştirir.

Bu cümlelerin ne anlama geldiği Aralık 2017’de şans eseri anlaşıldı. Bir reddit kullanıcısı iPhone’unun pilini değiştirdikten sonra performansının iyileştiğini ve iPhone’larının performansında azalma gözlemleyenlerin pil değişimini denemesi gerektiğini söyledi. Bunun üzerinde gerçekleştirilen detaylı testlerde Apple’ın pil sağlığı düşen iPhone’larda işlemci performansını kısıtlayarak maksimum iş yükü seviyesini pilin kaldırabileceği seviyede tuttuğu anlaşıldı.

Apple bu hamlesiyle mevcut bir sorunu çözdüyse de bunu kullanıcılarla yeterli iletişim kurmadan gerçekleştirdiği için çok büyük tepkiyle karşılaştı ve performans düşürülmesi konusunda kullanıcılara seçenek sunulmaması çok eleştirildi. Ayrıca pil değişimiyle çözülebilecek bir sorunu kullanıcılarından gizlediği için bir çok iPhone sahibi telefonunun tam potansiyelinden faydalanamadı.

Apple bu tepkilere karşılık olarak 2018 yılı sonuna kadar pil değişimi ücretlerinde indirime gitti. Ayrıca Mart 2018’de yayınlanan iOS 11.3 güncellemesiyle detaylı bir iPhone Pil Sağlığı menüsü eklendi. Böylece kullanıcılar pillerinin kapasitesini, değişim gerekip gerekmediğini ve ani kapanma sonucu performansı kısıtlayan güç yönetimi özelliğinin açık olup olmadığını görebilme ve isterlerse güç yönetimi özelliği kapatabilme seçeneklerine kavuştu.


Her şeye rağmen Apple hala yasal olarak yanlış bir şey yapmadığını savunuyor, ancak anlaşma yoluna gitmenin uzun ve masraflı dava sürecinden kurtulmak adına daha mantıklı bir seçenek olduğunu söylüyor. 500 milyon dolar ödenmesi kabul edilirse ABD’deki etkilenen iPhone modeline sahip olan kullanıcılara kişi başı $25 gibi bir ödeme yapılacak.