Mac

Kelebek tipi klavye geri gelebilir

Son zamanlarda başarılı tahminler yapan @L0vetodream Twitter hesabı kelebek tipi klavye döneminin kapanmadığını söylüyor.

4 Mayıs’ta tanıtılan yeni 13 inç MacBook Pro modelleriyle birlikte yerini tamamen Magic Keyboard’a bırakan kelebek tipi klavyenin hikayesi 2015’te başlamıştı.

12 inç MacBook

Nisan 2015’te tanıtılan 12 inç MacBook modeli Apple’ın dizüstü bilgisayar ailesine iki önemli yenilik getirmişti: USB-C ve kelebek tipi klavye.

USB-C tipi girişi kullanan ilk dizüstü bilgisayar olan 12 inç MacBook bu girişin henüz yeni yayılmaya başladığı dönemde pek rağbet görmedi. Tek USB-C girişi bulunması, düşük performansı ve yüksek fiyatı kullanıcıları MacBook Air ve MacBook Pro modellerine itti. Hatta birçok kişi bu modele “ManagerBook” adını taktı.

Kelebek tipi klavyeye sahip olan ilk MacBook modelinin daha düşük bir satış hacmine sahip olması Apple açısından mantıklı olsa da bu klavyeyle ilgili sorunların erken ortaya çıkmasının önüne geçti. Birkaç kullanıcı yaşadığı olumsuzluklardan bahsetse de MacBook Pro’ların da bu klavyeyi kullanmaya başlamasına kadar sorunun yaygınlığı anlaşılmadı

12 inç MacBook modeli 2016 ve 2017 yıllarındaki işlemci güncellemelerinin ardından 2019’da satıştan kaldırıldı.

MacBook Air

Apple’ın 2010’dan itibaren en çok satan Mac modellerinden biri haline gelen MacBook Air Ekim 2018’de tanıtılan yeni tasarımıyla kelebek tipi klavye kullanmaya başladı. Temmuz 2019 modelinde de aynı klavyeyi kullanan MacBook Air’ın Mart 2020’de tanıtılan modelinde kelebek tipi klavyenin yerini makas tipi mekanizmaya sahip Magic Keyboard aldı.

MacBook Pro

Önceki MacBook Pro modellerinin üzerinden bir yıldan fazla bir zaman geçtikten sonra büyük beklentilerle Ekim 2016’da tanıtılan MacBook Pro modellerinde tamamen Thunderbolt 3 portları kullanılması ve Touch Bar’lı kelebek tipi klavye öne çıktı.

Apple’ın en eleştirel müşteri grubuna hitap eden MacBook Pro modellerinde 12 inç MacBook’taki hataların üzerine geliştirilen ikinci nesil kelebek tipi klavye kullanılıyordu, ancak bunun da sorunları engellemeye yeterli olmadığı görüldü.

2016 ve 2017 MacBook Pro modellerinde bu sorunun devam etmesinin ardından Apple 2018 modellerine ekstra olarak bir silikon zar tabakası ekledi. Sorunlara neden olan klavyenin altına toz gibi yabancı maddelerin girişini engellemeyi amaçlayan bu ekleme de sorunu tamamen çözemedi.

Apple, aynı yıl kelebek tipi klavye kullanan bütün MacBook modellerini kapsayan bir klavye değişim programı başlattı. Sorunlu klavyelerin Apple Yetkili Servisleri tarafından değiştirildikten sonra bile tekrar sorun yaşaması Apple’ı 2019’daki modellerde yeni materyaller içeren dördüncü nesil kelebek tipi klavyeye geçmeye itti. Klavye değişim programı yeni tanıtılan modelleri de kapsayarak devam etti.

Kasım 2019’da tanıtılan ve 15 inç MacBook Pro’nun yerini alan 16 inç MacBook Pro modeli Magic Keyboard’u MacBook’lara getiren ilk model oldu ve kelebek tipi klavyenin MacBook ailesindeki son günlerini başlatmış oldu.

16 inç MacBook Pro’yu Mart 2020’de MacBook Air, Mayıs 2020’de de 13 inç MacBook Pro takip etti ve MacBook’lar kelebek klavye defterini kapatmış oldu.

Magic Keyboard

Peki nedir bu Magic Keyboard? Magic Keyboard’un adı aslında Apple’ın fare ve izleme dörtgeni aksesuarları Magic Mouse ve Magic Trackpad’den geliyor.

2009 ve 2010 yıllarında tanıtılan bu aksesuarların kablosuz oluşu ve desteklediği hareketler özellikle o yıllarda “Magic” sıfatını hak ediyordu. Günümüzde bile Magic Trackpad’in desteklediği hareketleri aynı tutarlılıkta başka bir izleme dörtgeninde bulmak zor.

Ekim 2015’te tanıtılan Magic Mouse 2 ve Magic Trackpad 2 ile birlikte Apple Wireless Keyboard da yerini Magic Keyboard’a bıraktı. Magic Keyboard önceki modele göre daha inceydi ve daha büyük tuşlara sahipti, ayrıca dahili batarya ve Lightning girişiyle öne çıkıyordu.

Tanıtıldığından beri Apple’ın belki de en memnun kalınan klavyesi olan Magic Keyboard 2019’un sonunda MacBook’ların da yardımına yetişti. MacBook’larda kelebek klavyenin yerini alan mekanizma aslında masaüstü klavyesi olan Magic Keyboard ile birebir aynı değil, fakat Apple’ın bu klavyenin sahip olduğu olumlu imajı MacBook’ların klavyesine de kazandırmak için Magic Keyboard ismini kullandığı düşünülüyor. Aynı durum 2018 ve 2020 iPad Pro modelleri için sunulan Magic Keyboard aksesuarı için de geçerli.

Kelebek tipi klavye geri döner mi?

Apple’ın bütün bu yaşananların üstüne kelebek tipi mekanizma kullanan bir klavyeye döneceğini düşünmüyorum, ancak söz konusu mekanizmayı iyileştirmek için çalışmalarına mutlaka devam ediyordur. Magic Keyboard örneğinde olduğu gibi insanların olumlu bakmasına sağlayacak yeni farklı bir isimle de karşımıza çıkabilirler.

13 inç MacBook Air’ın satışa sunulmasının ardından yapılan incelemelerde kelebek tipi klavye yerine Magic Keyboard kullanılmasının bilgisayarı yalnızca yarım milimetre daha kalınlaştırdığı görülmüş. Apple’ın bu kadar küçük bir fark için MacBook’ların bir beş yılını daha riske atmayı en azından şu zamanlarda göze alamayacağını düşünüyorum.