iPad

A14X kullanan iPad Pro 2021’in başında çıkabilir

Twitter’daki choco_bit ve L0vetodream kullanıcılarının attığı tweet’lerde A14X çipini kullanacak yeni iPad Pro modelleriyle ilgili bazı bilgiler paylaşıldı.

Bu yıl tanıtılan iPad Pro modellerinin 2018 modelleriyle karşılaştırıldığında beklenen farka sahip olmaması nedeniyle gözler bir sonraki iPad Pro modeline çevrilmişti.

Ming-Chi Kuo ve Jon Prosser Apple’ın bu yılın sonlarına doğru, büyük ihtimalle Ekim ya da Kasım aylarında, A14X çipine, 5G’ye ve Mini-LED teknolojisine sahip iPad Pro modellerini tanıtabileceğini söylemişti.

Daha sonra yapılan paylaşımlarda koronavirüs salgını yüzünden tamamen iPhone 12 modellerinin yetiştirilmesine odaklanıldığı ve iPad Pro gibi ürünlerin 2021’e ertelendiği belirtilmişti.

choco_bit attığı tweet ile A14X çipine sahip iPad Pro modellerinden küçük ekran boyutuna sahip olanın J517, büyük ekran boyuta sahip olanın J522 kod adını aldığını aktardı.

L0vetodream ise bu tweet’i alıntılayarak söz konusu modellerin 2021’in ilk çeyreğinde ya da ikinci çeyreğinde çıkacağını öne sürdü.

Attığı bir diğer tweet ile de yeni iPad Pro’ların Mini-LED ekran teknolojisini kullanacağını ve 5G için de Qualcomm’un Snapdragon X55 modemine sahip olacağını iddia etti.

Mevcut A12X, A12Z ve A13 çiplerinin özellikle de MacBook Pro’lardaki Intel işlemcilere karşı performanslarını incelediğimiz zaman iPhone 12 modellerinde kullanılacak A14’ün bir türevi olarak geliştirilecek A14X çipinden beklentimiz çok yüksek. Tabii ki çipin performansı kadar Apple’ın iPadOS 14 ile iPad Pro’ların yazılımını ne kadar geliştireceği de önemli.

Mini-LED ise iPad ve MacBook modellerinde asla OLED görmeyeceğimizin işareti. OLED’in birçok artısına sahip olan Mini-LED teknolojisinde OLED’lerde sıkça görülen ekran yanması sorununa ise daha az rastlanıyor. Apple’ın Mini-LED’den sonraki hedefi ise OLED gibi her bir pikseli ayrı ayrı aydınlatabilen Micro-LED olduğu için Apple Watch ve iPhone’larda karşımıza çıkan OLED teknolojisini diğer Apple aygıtlarında hiçbir zaman görmeyebiliriz.

2021 iPad Pro’larda kullanılacağı söylenen Snapdragon X55 modeminin özelliğiyse hem mmWave hem de sub-6GHz desteklemesi. mmWave daha hızlı ancak daha kıs mesafelerde 5G sunarken sub-6GHz daha yavaş fakat çok daha uzak mesafelere kadar kapsama alanı sunuyor.

L0vetodream’in tahmin geçmişi oldukça isabetli. 2018’den beri fazla değişiklik göstermeyen iPad Pro, A14X, Mini-LED ve 5G özellikleriyle 2021’de parlayacak gibi görünüyor.