iPhone

iPhone ekranında birkaç yıl daha çentik olabilir

İlk olarak iPhone X modeliyle hayatımıza giren çentik bir süre daha bizimle olacak gibi görünüyor.

iPhone 12 modellerinde önceki Face ID’li iPhone’lara göre daha küçük bir çentik bulunacağı çeşitli sızıntılarda karşımıza çıkmıştı. Jon Prosser’ın geçen ay paylaştığı çizimlerde çentiğin küçülebilmesinin nedeninin önceki modellerde çentiğin ortasında yer alan mikrofon ve hoparlörün üste taşınması olduğu görülüyor.

iPhone 12 modellerinde küçülecek olan çentiğin 2021 yılında iPhone 13 ile tamamen kaldırılacağı yönünde çeşitli iddiaların ortaya atılmasının ardından L0vetodream bu iddialarla ilgili bir tweet attı. “Rüyasında” küçültülmüş çentik tasarımının birkaç yıl daha kullanılacağını gördüğünü söyleyen L0vetodream’in başarılı tahmin geçmişi göz önünde bulundurulduğunda en azından 2022 yılına kadar çentikli iPhone modelleri görmeye devam edebiliriz.

Peki çentik neden var ve nasıl kalkar?

iPhone X’dan beri gördüğümüz çentiğin varlık sebebi Face ID. Diğer telefon üreticileri ekrana kamera deliği koyarak veya açılır kapanır ön kamera yaparak çentikli tasarımdan bir derece kurtulsa da TrueDepth kamera sistemini oluşturan bütün parçaların bu tarz çözümlerde kullanılması pek akıllıca olmaz.

Mevcut iPhone modellerinin çentik kısmında hoparlör, mikrofon ve ön kameranın dışında Face ID’yi mümkün kılan Nokta Projektörü, Kızılötesi Kamera ve Işık Projektörü bulunuyor.

Face ID’li iPhone’larda çentikten kurtulmak için bu sistemin tamamının ince çerçeve sığması ya da bir kısmının ekranın altından çalışabilir hale gelmesi gerekiyor ve şu anki teknolojiler iPhone gibi bir aygıtta bunu pek de mümkün kılmıyor.

Çentiksiz iPhone’un başka yolu yok mu? Apple’ın uzun zamandır her yıl en az 3 iPhone tanıttığı ve bu sonbaharda 4 yeni iPhone modelinin tanıtılması beklendiği düşünüldüğünde çentiksiz iPhone iddialarının doğru olabileceği bir olasılık daha akla geliyor: Touch ID’li iPhone.

Face ID için kullanılan teknolojilerin çerçeveye veya ekran altına yerleştirilmesi şu an için mümkün değil ama Touch ID’yi mümkün kılan parmak izi teknolojisinin ekrana yerleşik olduğu onlarca telefon şu anda kullanımda. Bunun dışında Apple’ın önümüzdeki yıl içerisinde ekran altı parmak izi sensörüne sahip bir iPad modeli tanıtması bekleniyor. Bu durumda Apple’ın sadece Touch ID kullanan çentiksiz bir iPhone modeli tanıtma olasılığı da bulunuyor.

Bu durumda da şöyle bir sorun ortaya çıkabilir. Apple Face ID’li iPhone’ları daha üst seviye olarak konumlandıracaksa daha ucuz bir iPhone modelinin üst seviyedeki modellere göre daha yeni ve daha iyi bir tasarıma sahip olmasını istemeyebilir. Bu yüzden çentiğin bulunmadığı bir iPhone pek yakın görünmüyor.