Uygulamalar

App Store’daki VPN uygulamalarına karşı dikkatli olun!

Avast’ın güvenlik araştırmacıları App Store’da yer alan bazı VPN uygulamalarına karşı uyardı. Yapılan uyarının konusu yüksek abonelik ücretlerine sahip sahte VPN uygulamaları.

Araştırmacıların “fleeceware” olarak adlandırdığı yazılım kategorisine giren bu uygulamalar sundukları hizmete göre çok daha yüksek ücretlerle haftalık, aylık veya yıllık aboneliklerle iOS kullanıcılarını kandırmayı amaçlıyor.

Buckler VPN, Hat VPN ve Beetle VPN olmak üzere üç VPN uygulamasına değinilirken bu uygulamaların sahte yorumlarla kullanıcıların dikkatini çekip uygulamayı kullanırken de abonelik almak için yüksek sıklıkta reklamlar gösterildiği söyleniyor. Abonelik aldıktan sonra da VPN bağlantısının kurulamaması gibi sorunlar yaşandığı belirtiliyor.

Türkiye App Store’unda da bu uygulamaların bazıları yer alıyor. Haftalık 70 TL, aylık 270 TL ve yıllık 850 TL gibi uçuk abonelik ücretlerine sahip uygulamanın bir tanesinin yorumlarında sahte 5 yıldız servisi reklamı bile yapılıyor.

Bu uygulamalar zararlı yazılımlar içermediğinden Apple’ın dikkatinden daha kolay kaçabiliyor, ancak bunlar dışında tamamen ücretsiz olarak sunulan fakat kullanıcıların bilgilerini çalmayı amaçlayan VPN uygulamaları da App Store’da mevcut. Bu uygulamaların ortak noktası çok yüksek miktarlarda sahte yorumlar yoluyla App Store’da yüksek puanlarla öne çıkmaları.

Bu yüzden eğer VPN uygulaması kullanmayı düşünüyorsanız App Store’daki puanlamalara göre karar vermek sizi yanıltabilir. Kullanacağınız uygulama hakkında detaylı bir araştırma yapmak hem cebinizi hem de özel bilgilerinizi korumak adına en doğru karar olacaktır.