Mac

Yeni MacBook Air

20 Ekim’deki Back to the Mac etkinliğindeki önemli gelişmelerden biri de yeni Macbook Air’ın tanıtımı oldu.Eski modelinin bir çok kötü özelliğini geride bırakan bu yeni MacBook Air’a bir göz atalım.

Tasarım

Steve Jobs’ın da etkinlikte defalarca bahsettiği gibi Apple iPad’den çok şey öğrenmiş ve bunu yeni Macbook Air’a elinden geldiğince aktarmaya çalışmış. Unibody kasa gerçekten çok ince. İç mimarisi ise gerçekten muhteşem bir mühendislik ürünü.

Yeni Macbook Air 11” ve 13” olmak üzere ayrı ekran boyutlarına sahip iki model olarak piyasaya sürülüyor. Apple ciddi bir şekilde 11” Macbook Air’ın fiyatını düşük tutarak, bir taraftan iPad diğer taraftan Macbook Air ile Netbook piyasasına hakim olma çabası gösteriyor.

Donanım

Yeni MacBook Air’da da iPad’de olduğu gibi Flash Storage kullanılmış ve Logic Board’a entegre olarak tasarlanmış, bu sayede pil için büyük yer kazanılmış. Logic Board şu ana kadar Apple bilgisayarlarında kullanılanların en ufağı. Depolama olarak ise 64GB’tan 256GB’a kadar kapasite seçenekleri sunulmuş.

11” Macbook Air’da 1.4 GHz ve 1.6 GHz Core 2 Duo, 13” Macbook Air’da 1.86GHz ve 2.13GHz Core 2 Duo işlemci işlemci seçenekleri bulunmakta.

İçerisinde bulundurduğu NVIDIA GeForce 320M ekran kartı şu anki Mac Mini, MacBook ve 13” Macbook Pro’nun içindeki ile aynı.

Bellek kapasitesi 4GB RAM’e kadar yükseltilebilen yeni Macbook Air, standart olarak 2GB RAM ile geliyor.

13” Macbook Air’ın ekranı 1440 x 900 piksellik bir çözünürlüğüne sahip. Apple ilk defa 13”lik bir ekranda bu kadar yüksel çözünürlükte bir ekran kullanıyor. Bir sonraki nesil 13” ekranlı Macbook ve Macbook Pro modellerinde de artık bu standartta ilerleyeceği kesin.

11” Macbook Air’da ise 1366 x 768 piksel çözünürlükte bir ekrana yer verilmiş.

Giriş ve Çıkışlar

Önceki nesil Macbook Air modelllerinin en büyük sorunu yeteri kadar port bağlantısı sağlayamamasıydı. Yeni Macbook Air’da iki tarafta birer tane USB portu bulunmakta. Bir adet Mini DisplayPort, kulaklık girişi, dahili mikrofon ve MagSafe güç bağlantı girişi. Buna ek olarak 13”lik modelde SD kart girişine de yer verilmiş.

Pil Ömrü

MacBook Air’ın içerisindeki bileşenlerin yeteri kadar küçültülmesi sayesinde pil için yeteri kadar boş alan bırakılmış. 11” Macbook Air 5 saate, 13” Macbook Air ise 7 saate varan pil ömrü vadediyor. 30 güne varan standby yani bekleme süresi var.

Fiyat

Yeni Macbook Air fiyatlandırma yelpazesi gayet geniş tutulmuş.Yeni Macbook Air modellerinin fiyatları şöyle:

1.4 GHz Core 2 Duo işlemci ve 64GB kapasiteli 11” Macbook Air 999$

1.4 GHz Core 2 Duo işlemci ve 128GB kapasiteli 11” Macbook Air 1199$

1.86 GHz Core 2 Duo işlemci ve 128GB kapasiteli 13” Macbook Air 1299$

1.86 GHz Core 2 Duo işlemci ve 256GB kapasiteli 13” Macbook Air 1599$

Ayrıca 2GB yerine 4GB RAM isterseniz 100$’lık ek bir masraf gerekiyor.

Eski Macbook Air’ın hitap ettiği kitle yüksek fiyatından ötürü gayet dar bir alanı kapsıyordu. Yeni Macbook Air’ın ise artık her cebe uygun denilebilecek fiyat seçenekleri ile sunulması artık bu durumu değiştirecek gibi görünüyor.

Eski Macbook Air’da bulunan mono hoparlörler yeni MacBook Air’da yerini stereo hoparlörlere bırakmış.

Apple’ın yeni Macbook Air ile birlikte kullanıcılara ufak ama işlevli bir sürprizi de var. Malum Macbook Air üzerinde DVD sürücü yok ve şimdiye kadar işletim sistemini yeniden yüklemek için harici bir DVD sürücü ya da kablosuz olarak yararlanabileceğimiz başka bir bilgisayarın DVD sürücüsü gerekiyordu. Artık bunlara ihtiyaç yok. Kutu içerisinde gelen Software Reinstall Flash sürücüsünü USB portuna takarak işletim sistemini yeniden yüklemek artık daha kolay.