Apple TV tvOS

Yeni Apple TV tanıtıldı

appletv

Apple uzun zamandır beklenen yeni Apple TV’yi tanıttı. Yeni Apple TV yazılımıyla öne çıkıyor. Tim Cook televizyonun geleceğinin uygulamalarda olduğunu bildiklerini ve yeni Apple TV’yi bu düşünceyle hazırladıklarını söyledi.

Yeni Apple TV’nin yazılımı tvOS olarak adlandırıldı ve Apple TV uygulama geliştiricilere açıldı. tvOS’in öne çıkan özelliklerinden biri sistem geneli arama. Örneğin bir film aradığınızda Apple TV bu uygulamaların tamamında bulunan filmlerden size seçenekler sunmakta ve seçtiğiniz filmi istediğiniz uygulamadan izleme imkanı tanımakta.

tvOS’in en önemli özelliğiyse diğer bütün Apple cihazlarında olduğu gibi uygulamalar. Apple etkinlik sırasında Crossy Road, Guitar Hero ve AirBNB gibi uygulamaların Apple TV’de nasıl göründüğünü gösterdi. Bu platformun şimdi bütün geliştiricilere açılmasıyla inanılmaz uygulamalar göreceğiz gibi duruyor.

appletv

Apple TV kutu tasarımı olarak mevcut model neredeyse aynı. 10 mm daha kalın olan yeni Apple TV’nin arkasında Ethernet, HDMI, USB-C ve güç kaynağı girişi bulunuyor. Önceki modelde bulunan micro-USB girişi yerini USB-C’ye bırakmışken Optik Ses girişinden vazgeçilmiş. Kutunun büyümesinin sebebinin yeni Wi-Fi olduğu tahmin ediliyor.

Yeni Apple TV iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ta bulunan 64-bit A8 çipine sahip. Cihazda Bluetooth 4.0 ve 802.11ac Wi-Fi bulunuyor.

sirikumanda

Yeni Apple TV’nin fark yaratan noktalarından birisi de yeni kumandası. Yeni kumanda da bluetooth, kızılötesi vericisi, ivmeölçer, jiroskop ve lightning girişi bulunuyor. Bu sayede mevcut modeldeki gibi kumandanın Apple TV’yi doğrudan göremesine gerek kalmıyor. İvmeölçer ve jiroskop sayesinde Apple TV uygulama ve oyunlarını hareketle kontrol etme şansına da sahip oluyoruz. Yeni kumandada ok tuşları yerine dokunmatik yüzey bulunuyor. Bu yüzeyde kaydırarak ya da dokunarak Apple TV’yi kontrol etmek mümkün oluyor.

Yeni Apple TV MFi tabanlı oyun kumandalarını destekliyor. Yani iOS cihazınızla kullandığınız bir MFi oyun kumandasına sahipseniz bununla Apple TV oyunları da oynayabilirsiniz.

Yeni Apple TV’nin ABD’de Ekim ayında $149 (32 GB) ve $199 (64 GB) fiyatlarıyla satışa çıkacak, mevcut 3. nesil Apple TV de $69 fiyatıyla satılmaya devam edecek.

Cihazın ülkemize geliş tarihi belli değil. 3. nesil Apple TV’nin ₺249 etiketine sahip olduğu düşünülürse yeni Apple TV’nin 32 GB modeli ₺500, 64 GB modeli ₺700 dolaylarında bir fiyata sahip olacaktır.