iPhone

iPhone X tanıtıldı

Apple, 12 Eylül’de düzenlediği etkinlikte iPhone 8 ve iPhone 8 Plus modellerinin yanında iPhone X’u da tanıttı. Bu model tamamen ekrandan oluşan yeni tasarım, A11 Bionic çip, gelişmiş ön ve arka kamera, Face ID ve kablosuz şarj özellikleriyle öne çıkıyor.

Tasarım

Uzun süre söylentilerde iPhone 8 olarak anılan iPhone X, iPhone’un 10. yıldönümüne özel yepyeni bir tasarımla karşımıza çıkıyor.

iPhone X tamamı cam ön ve arka yüzeyin paslanmaz çelik şerit ile çevrelendiği bir tasarıma sahip. iPhone 8 ve iPhone 8 Plus’ta olduğu gibi bu camların bir akıllı telefonun şimdiye kadar sahip olduğu en dayanıklı cam olduğu söyleniyor. Ayrıca bu tasarım suya ve toza karşı dayanıklılık özelliğini de koruyor.

iPhone X, gümüş ve uzay grisi renk seçeneklerine sahip. İki renk seçeneğinde de ekranın çevresi siyah olmasına karşılık paslanmaz çelik şerit renk seçeneğine uyumlu renge sahip oluyor.

 

iPhone X, ana ekran tuşuna sahip olmayan ilk iPhone modeli olma özelliğini taşıyor. Ana ekran tuşunun yerini ekranın alt kısmından yukarıya doğru kaydırma hareketi almış.

Ekran

iPhone X, 5.8 inç boyutunda Super Retina ekrana sahip. Bu ekran özellikle iPhone açısından birçok konuda ilk oluyor.

Apple, iPhone X’un sahip olduğu OLED panelin iPhone standartlarına çıkan ilk OLED panel olduğunu söylüyor. OLED kullanmanın  gerçek siyah tonlarının yanında bire bir milyon kontrast oranı gibi getirileri de oluyor. Apple, bu ekranın bir akıllı telefondaki en iyi sistem geneli renk yönetimine sahip geniş renk desteği sunduğunu belirtiyor.

iPhone X’un ekranı HDR desteğine sahip. Dolby Vision ve HDR10 sayesinde fotoğraflar ve videolar çok daha iyi görünüyor.

iPhone 8 ve iPhone 8 Plus modellerinde olduğu gibi iPhone X’un ekranında da True Tone özelliği bulunuyor. True Tone ile ekranın beyaz dengesi ortam ışığına göre ayarlanıyor. Bu sayede ekran gözleriniz için daha doğal bir deneyim sunuyor

Çip

Apple, A11 Bionic çipinin bir akıllı telefondaki en güçlü ve en akıllı çip olduğunu söylüyor.

iPhone 7 ve iPhone 7 Plus modellerinde yer alan A10 Fusion çipiyle karşılaştırıldığında yüzde 25 daha hızlı iki yüksek performanslı çekirdek, yüzde 70 daha hızlı dört yüksek verimli çekirdekten oluşan A11 Bionic yüzde 70’e kadar daha yüksek performans sunabiliyor.

İşlemcinin yanında GPU ile de önceki nesilden yüzde 30’a kadar daha fazla grafik performansı sağlayabilen bu çip ilk Apple tasarımı üç çekirdekli GPU’ya sahip.

Ayrıca A11 Bionic çipi içerdiği nöral sistem sayesinde artırılmış gerçeklik, makina öğrenimi gibi özelliklere sahip uygulamaları çok daha hızlı ve başarılı bir şekilde çalıştırabilecek.

Face ID

Apple, iPhone X ile birlikte Touch ID’nin yerini alacak kimlik doğrulama sistemi olan Face ID’yi tanıttı. Touch ID’ye göre daha güvenli olduğu söylenen Face ID’nin ayrıca parmak izi okutmaya göre daha doğal bir yöntem olduğuna da dikkat çekiliyor.

Face ID, iPhone X’da bulunan kızılötesi kamera, ışık projektörü ve nokta projektöründen oluşan TrueDepth kamera sistemi yardımıyla çalışıyor. Touch ID’de olduğu gibi Face ID sisteminde de yüzle ilgili tüm bilgiler A11 çipinde yer alan Secure Enclave’de saklanıyor ve tüm işlemler buluta gönderilmeden aygıt üzerinde gerçekleşiyor.

Apple, Face ID’nin fotoğraf ya da maskeyle kandırılamayacağını belirtiyor.

Kamera

iPhone X’un yeni 7 MP TrueDepth kamerası sayesinde alan derinliği efektine sahip selfie’ler için ön kameraya da Portre modu geliyor.

iPhone X’da yer alan 12 MP çift arka kamera sistemi, iPhone 7 Plus ve iPhone 8 Plus modellerinden farklı olarak iki lens için de optik görüntü stabilizasyonuna sahip. Geniş açılı kamera f/1.8, telefoto kamera f/2.4 diyaframa sahip.

Apple tasarımı yeni görüntü sinyali işlemcisi sayesinde gelişmiş piksel işleme, geniş renk yakalama, düşük ışıkta daha hızlı otomatik odaklama ve daha iyi HDR fotoğraflar mümkün oluyor.

iPhone X’un arka kamerası en büyük sıçramayı video çekimi konusunda gerçekleştiriyor. Arka kameralar saniyede 60 kareye kadar 4K video ve saniyede 240 kareye kadar 1080p ağır çekim video kaydı yapabiliyor. iOS 11’de sunulan HEIF ve HEVC desteği iki kat daha fazla fotoğraf ve video depolama imkanı sunuyor.

iPhone X’da yer alan ön ve arka kameralar Portre moduna ek olarak Portre Işığı desteği de sunuyor. Portre Işığı, öznenin yüzü için farklı aydınlatma tarzları sunarak Portre modunu bir adım öteye taşıyor. Ayrıca Portre modu ve Portre Işığı fotoğraf çekildikten sonra istenildiği gibi düzenlenebiliyor.

Ayrıca iPhone X’un TrueDepth kamerası yüz kası haraketlerine göre emojileri animasyon haline getiren Animoji’yi mümkün kılıyor.

Kablosuz Şarj

iPhone X’un cam arka tasarımı sayesinde kablosuz şarj özelliğini kullanmak mümkün oluyor. Qi kablosuz şarj standartını destekleyen iPhone X Qi sertifikalı bütün kablosuz şarj aletlerini kullanabilecek.

Apple, ayrıca kendi tasarımı AirPower kablosuz şarj matının da ön tanıtımını gerçekleştirdi. Yeni iPhone modelleriyle birlikte Apple Watch Series 3 ve AirPods kablosuz şarj kılıfı da dahil aynı anda üç aygıtı kablosuz olarak şarj edebilecek AirPower 2018’de piyasaya çıkacak.

Kablosuz şarj yeniliklerinin yanında iPhone X 30 dakikada sıfırdan %50’ye kadar şarj edebilecek hızlı şarj özelliğine de sahip. Bu hızlı şarj özelliği için daha güçlü USB-C güç adaptörleri ve USB-C – Lightning kablosu gerekiyor. Eğer bunlara sahip değilseniz ve yeni iPhone’unuz için alacaksanız bunları Apple’dan almak 29 W USB-C Güç Adaptörü 239 TL ve 1 metre USB-C – Lightning Kablosu 129 TL olmak üzere toplam 368 TL’ye mal olacak. Eğer USB-C özellikli bir MacBook’a sahipseniz aynı güç adaptörünü kullanabilirsiniz.

Fiyatı ne kadar olacak?

Türkiye fiyatları henüz açıklanmayan iPhone X’un ABD fiyatları şöyle:

  • 64 GB: $999
  • 256 GB: $1149

Bu fiyatlardan yola çıkarak Türkiye fiyatları da en az şöyle olacaktır:

  • 64 GB: ₺5999
  • 256 GB: ₺6799

Ne zaman satışa çıkacak?

iPhone X için henüz Türkiye satış tarihi açıklanmadı.

Andorra, Avustralya, Avusturya, Bahreyn, Belçika, Bulgaristan, Kanada, Çin, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Grönland, Guernsey, Hong Kong, Macaristan, İzlanda, Hindistan, İrlanda, Man Adası, İtalya, Japonya, Jersey, Kuveyt, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Meksika, Monako, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Porto Riko, Katar, Romanya, Rusya, Suudi Arabistan, Singapur, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Tayvan, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık ve ABD’de 27 Ekim Cuma günü siparişe açılacak bu modeller 3 Kasım Cuma günü satışa sunulacak.

iPhone X’un Türkiye’de satışa sunulması stok sıkıntılarının da etkisiyle 2018’e kalabilir.