iPhone

iPhone 4 ve iPhone 3GS karşılaştırması

iPhone 4’ün ülkemizde çıktığı şu günlerde en çok duyduğum “iPhone 4’ün iPhone 3GS’ten üstün özellikleri nelerdir? iPhone 3GS’i satıp iPhone 4 almalı mıyım? iPhone 4 mü alayım yoksa iPhone 3GS mi?” sorularından yola çıkarak bu iki telefonun karşılaştırıldığı bir yazı hazırlamaya karar verdim. İşte size iPhone 4 ve iPhone 3GS karşılaştırması:

Kontratsız Fiyatlar

İlk karşılaştırmamızı hangisini alacağında kararsız kalanlara yönelik yapalım. Şu anda ülkemizde iPhone 4 16 GB/32 GB ve iPhone 3GS 8 GB satılmakta. iPhone 3GS’in diğer modelleri şu an bazı mağazalarda varsa bile Apple bunları üretimden kaldırdığı için stokların tükenmesiyle satışları son bulacaktır. Ülkemizdeki iPhone 4 fiyatları 16 GB için 1600 TL, 32 GB için 1900 TL dolaylarındayken iPhone 3GS 8 GB için 1400 TL dolaylarında bulunmakta.

Sonuç: iPhone 3GS 8 GB, eğer olsaydı iPhone 4 8 GB modelinin alacağı aralıkta bir fiyata sahip. Yani iPhone 4 16 GB modelini yeni özelliklerine rağmen yalnızca kapasiteye daha fazla ücret öder gibi alabilirsiniz.

İşlemci

iPhone 4 800MHz Apple A4 işlemcisine sahipken iPhone 3GS 600MHz ARM Cortex A8 işlemcisine sahip.

Sonuç: iPhone 3GS’in işlemcisi gayet hızlı da olsa iPhone 4’ün işlemcisinin hızına yetişemiyor.

RAM

iPhone 4’te 512 MB RAM varken iPhone 3GS’teki RAM yalnızca 256 MB.

Sonuç: Bu fark ile birlikte özellikle multitasking konusunda iPhone 4 daha iyi bir performansa sahip oluyor.

Ekran

Hepimizin bildiği gibi iPhone 4 retina ekrana sahip. Yani 3.5 inçlik ekranda 960×640 piksel çözünürlüğüne sahip [326 ppi (inç başına 326 piksel)]. iPhone 3GS ise 3.5 inçlik ekranda 480×320 piksel çözünürlüğe sahip (163 ppi). Bir diğer önemli fark da iPhone 4’ün ekrana bakış açısını genişleten IPS teknolojisine sahip olması.

Sonuç: iPhone 4’ün ekranındaki inanılmaz netliğin yanında her açıdan mükemmel görüntü sağlaması ekran konusunda onu iPhone 3GS’in birkaç adım önüne taşıyor.

Kamera

iPhone 4 ile iPhone 3GS’in kameraları arasında ilk olarak göze çarpan iPhone 4’ünkünün 5MP, iPhone 3GS’inkinin ise 3MP çözünürlüğünde fotoğraf çekebilmesi oluyor. Ama tabi ki tek fark fotoğrafların çözünürlüğü değil. iPhone 3GS VGA video kaydı yaparken iPhone 4 HD video kaydı yapabiliyor. Ayrıca sahip olduğu LED flaş ile birlikte iPhone 3GS’in aksine karanlık ortamlarda da fotoğraf çekmekten mahrum kalmıyorsunuz. Tabi ki iPhone 4’e bir artı da iOS 4.1 güncellemesiyle gelen HDR fotoğraf çekimi. iPhone 4’ün kamera konusundaki son artısı ise FaceTime görüşmelerine olanak sağlayan 0.3MP çözünürlükte çekim yapabilen ön kamerası.

Sonuç: iPhone 4 kamera konusunda yalnızca iPhone 3GS’ten değil bir çok telefondan da daha üstün durumda. Sahip olduğu bu özelliklerle birçok fotoğraf tutkunu için vazgeçilmez bir telefon olacaktır. Ayrıca FaceTime ile iPhone 4 ve  4. Nesil iPod Touch sahibi olan arkadaşlarınızla Wi-Fi üzerinden görüntülü görüşme yapma olanağına sahipsiniz.

Pil Ömrü

iPhone 4 ile iPhone 3GS arasındaki farklar konuşma, internet kullanımı ve müzik dinlemede görülüyor.

iPhone 4’ün belirtilen konularda ortalama pil ömürleri:

  • Konuşma süresi: 2G’de 14 saate kadar, 3G’de 7 saate kadar
  • İnternet kullanımı: 3G ile 6 saate kadar, Wi-Fi ile 10 saate kadar
  • Müzik dinleme: 40 saate kadar

iPhone 3GS’in belirtilen konularda ortalama pil ömürleri:

  • Konuşma süresi: 2G’de 12 saate kadar, 3G’de 5 saate kadar
  • İnternet kullanımı: 3G ile 5 saate kadar, Wi-Fi ile 9 saate kadar
  • Müzik dinleme: 30 saate kadar

Sonuç: iPhone 4’ün %14 daha büyük olan pili bize bu konularda daha rahat ve uzun bir kullanım sağlıyor.

Boyutlar ve Ağırlık

iPhone 4 115.2×58.6×9.3 mm boyutlarında ve 137 gram ağırlığındayken iPhone 3GS 115.5×62.1×12.3 mm boyutlara ve 135 gram ağırlığa sahip.

Sonuç: iPhone 4 daha küçük boyutlara sahip olması genel olarak bir artı gibi gözükse de bu çoğu zaman kişiden kişiye değişebilecek bir şey.

Sim Kart

iPhone 4 mikro sim kart kullanırken iPhone 3GS mini sim kart kullanmakta.

Sonuç: Apple iPhone 4’te yer kazanmak için böyle bir değişikliğe gitmesine rağmen yine de neredeyse iPhone 4 dışındaki tüm telefonlar mini sim kart kullanmakta olduğu için bu durum bazen sorun çıkartabilir.

Sensörler

iPhone 4’ün iPhone 3GS’e artı olarak jiroskop bulunuyor.

Sonuç: Steve Jobs jiroskop ile özellikle daha iyi bir oyun deneyimi vadetse de henüz bunu çok fazla oyunda hissetmek mümkün değil.

Mikrofon

iPhone 4’te çift mikrofon varken iPhone 3GS yalnızca tek mikrofona sahip.

Sonuç: iPhone 4’teki gürültü önleyici ikinci mikrofon karşınızdakinin sizi daha net bir şekilde duymasını  sağlayarak daha güzel bir görüşme gerçekleştirmenize olanak sağlıyor.


Son olarak söylemek istediğim genel olarak iPhone 4 bir çok yeni özelliğe sahip olsa da zaten iPhone 3GS kullanıcısı olanların telefonlarını değiştirmeleri için o kadar da büyük sebepler yok fakat yeni telefon alacakken ikisi arasında kalanlara kesinlikle önerim iPhone 4 olur. Ancak tabi ki bunlar benim düşündüklerim. O yüzden de bu yazıyı hazırlayarak sizlerin bu konuyu incelemesine yardımcı olmak ve karar verirken biraz olsun yol gösterici olabilmek istedim.