iOS 8

WWDC 2014’te tanıtılan iOS 8 sonbaharda kullanıcılarla buluşacak. Genel olarak baktığımızda iOS 8 yenilikleri iki konu üzerinde yoğunlaşıyor.

Birinci olarak iOS 8 cihazlarımızın birbirleriyle uyumunu arttıracak özellikler içeriyor.

İkinci olarak ise iOS 8 geliştiricilerin bugüne kadar iOS ile yapabileceklerinin kat kat fazlasını gerçekleştirmelerine imkan tanıyacak.


Fotoğraflar
iOS 8’in fotoğraflara getirdiği en önemli yenilik iCloud Fotoğraf Arşivi. Bu yeniliğin mevcut Fotoğraf Yayını özelliğinden en büyük farkı bütün fotoğraf ve video dosyalarınızı otomatik olarak iCloud’da saklaması.

iCloud fotoğraf arşivi orijinal çözünürlükteki dosyaları iCloud’da saklarken aygıtlarınızda hızlı bir önizleme deneyimi için küçük boyuttaki versiyonlarını saklayacak. Böylece cihazlarımızda yerden de tasarruf etmiş olacağız.

Tabi ki bu şekilde saklanan fotoğraf ve videolar iCloud depolama alanımızı kullanacak, hala ücretsiz depolama alanı 5 GB fakat Apple depolama seçeneklerini arttırarak ücretlerinde indirime gitti. Ücretler 20 GB için aylık $0.99, 200 GB için $3.99 olarak belirlenmiş, geri kalan seçenekleri büyük ihtimalle sonbaharda öğreneceğiz.

Bunun dışında iOS 8’in bu konuda getirdiği yenilikler gelişmiş fotoğraf düzenleme araçları ve time-lapse (hızlandırılmış videolar) adı verilen yeni kamera modu.


Mesajlar
Mesajlar uygulaması WhatsApp gibi uygulamalarda karşımıza çıkan sesli mesaj özelliğine kavuştu. mikrofon tuşuna basarak ya da telefonu kulağınıza götürerek ses kaydı yapıp hemen gönderebilmeniz mümkün, ayrıca sakla demediğiniz sürece bu ses kayıtları otomatik olarak siliniyor.

Göze çarpan bir diğer yenilik grup mesajlarının yönetilmesi. Artık mesaj gruplarına istediğiniz gibi kişi ekleyip çıkarabileceksiniz. Ayrıca Find My Friends uygulamasındaki gibi konumunuzu geçici ya da sürekli olarak paylaşmak da mümkün, tabi ki sadece anlık konumunuzu göndermeniz de.

Bir diğer özellik ise iMessage’ın en çok şikayet alan konularından birine çözüm buluyor. Eğer çok fotoğraf veya video paylaşılan bir konuşmada bulunuyorsanız bir süre sonra bunların kapladığı yer özellikle düşük kapasiteli cihazlarda sıkıntı oluyordu.

Artık mesajda paylaşılan bütün dosyaları tek bir yerde görebilir, hem istediğiniz şekilde silebilir hem de kolayca ulaşabilirsiniz. Ayrıca aynı soruna daha kolay bir çözüm de mesajların saklanma süresinin 30 gün, 1 yıl ya da Sonsuza Dek seçeneklerinden birini seçenerek belirlenmesi.


Tasarım
iOS 8 tasarımsal açıdan da günlük kullanımda zamandan tasarruf etmemizi sağlayacak değişikliklere sahip. Bunlardan en göze çarpanı interaktif bildirimler.

İnteraktif bildirimler sayesinde bulunduğunuz uygulamadan ayrılmadan örneğin gelen mesaja cevap verebilir, Facebook’taki bir gönderiyi beğenip yorum yapabilirsiniz.

Artık ana ekran düğmesine çift tıkladığınızda sadece açık uygulamaları değil aynı zamanda son konuştuğunuz kişileri ve favori kişilerinizi de göreceksiniz.

Bunun dışında Mail ve Safari de tasarımsal değişiklerden nasibini alan uygulamalardan


Klavye
iOS 8’in klavyesine gelen en büyük yenilik QuickType. Bu özellik yazacağınız bir sonraki sözcüğü tahmin ediyor. Daha önceki yazışmalarınızı ve stilinizi göz önünde bulundurarak size önerilerde bulunuyor. Ayrıca mesajlar ya da mail gibi uygulamalar için farklı bir stil kullandığınızı da göz önünde bulunduruyor.

Bu veriler sayesinde uzun cümleleri sadece bir kaç tıkla yazıp göndermenize olanak tanıyor. Ayrıca yazının içeriğini inceleyerek evet, hayır tarzı cevap verilmesi gereken soruları da algılıyor.

Bu yeniliğin en kötü özelliği ise henüz Türkçe desteğinin bulunmaması. Şu anda İngilizce (ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya), Fransızca, Almanca, İtalyanca, Portekizce (Brezilya), İspanyolca ve Tayca desteği bulunuyor.

Ayrıca iOS 8 klavye konusunda bir yenilik daha getirerek sistemin varsayılan klavyesi dışında klavye kullanma seçeneği de sunuyor.


Aile İçi Paylaşım
iOS 8 ile gelen aile paylaşımı 6 kişiye kadar aile üyelerinin iTunes, iBooks ve App Store üzerinden satın aldıkları içerikleri birbirleriyle paylaşmasına olanak tanıyor. Bu sayede herkes kendi Apple ID’sini kullanmaya devam ederken birbirlerinin satın alımlarını da kullanmaya devam edebiliyor.

Aile paylaşımında ödeme şekli olarak aileyi oluşturan kişinin kredi kartı kullanılıyor. Bunun için yapılan tek işlem aile üyesi davet etmek. Bu davet kabul edildiğinde otomatik olarak ödeme biçimi değişiyor. Ayrıca çocukların yapacağı satın alımlarda ebeveyn onayı istenebiliyor.

Bir diğer özellik ise iPhone’umu Bul uygulamasında kendi cihazlarınızın yanında ailenizin cihazlarının konumuna bakabilir ve aynen kendi cihazlarınızda olduğu gibi ses çalma gibi özellikleri de kullanabilirsiniz.


iCloud Drive
iCloud Drive iOS’te göze çarpan bir başka sorunu çözen bir yenilik. Artık iOS ve OS X uygulamalarının iCloud’a kaydettiği dosyalar ulaşılabilir olacak. Bunun iki büyük faydası var.

Birinci olarak hangi cihazı kullanırsanız kullanın PC’nizden bile bu dosyalara erişebileceksiniz.

İkinci olarak ise artık bir dosyayı başka bir uygulamada açmak için kopyalamaya gerek olmayacak. Özellikle büyük boyuttaki dosyalarda bunun çok faydasını göreceğiz.

Sağlık
iOS 8 sonunda sizi onlarca farklı sağlık ve fitness uygulaması kullanmaktan kurtaracak bir Sağlık uygulamasına sahip. Bu uygulama diğer uygulamalardan veya cihazlardan gelen bütün verileri tek bir yerde toplayarak dağınıklığın önüne geçiyor.

Bütün bu verileri saklamanın yanında benim en çok hoşuma giden özelliği kilit ekranından ulaşılabilen bir acil durum kartı oluşturma.

Bu acil durum kartına kan grubu, alerjiler, kullanmakta olduğunuz ilaçlar, hastalıklar gibi bilgileri girebiliyorsunuz. Aynı zamanda acil durum kişileri belirleyerek böyle bir durumda buradan direkt arama yapılabilmesini sağlayabiliyorsunuz.

İşte bu acil durum kartının en çok hoşuma giden özellik olmasının sebebi. Acil durumlarda 112’yi aramak tabi ki önemli fakat eşinize, kardeşinize, çocuğunuza haber verilmesi de önem taşıyan bir şey.


Devamlılık
Devamlılık özelliği bütün Apple cihazlarımızın birbirleriyle inanılmaz bir uyum içinde çalışmasını sağlıyor.

Handoff özelliği sayesinde destekleyen uygulamalarda hangi cihazda olursanız olun başka bir cihaza geçtiğinizde kaldığınız yerden devam etmenize olanak tanıyor.

Örneğin iPhone’da açtığınız bir web sitesinde gezinmeye kaldığınız yerden iPad ile devam edebilirsiniz ya da iPad ile yazmakta olduğunuz bir epostayı Mac ile tamamlayabilirsiniz.

Devamlılık özelliği sayesinde artık iPhone’unuzdaki hattınızı kullanarak Mac ve iPad ile de SMS ve MMS gönderip telefon görüşmesi yapabilirsiniz. Bunun için cihazlarınızın aynı Wi-Fi ağına bağlı olması gerekiyor.

Ayrıca artık kişisel erişim noktasını cihazlarınız arasında kullanmak çok daha kolay. Örneğin Wi-Fi bulunmayan bir yerde Mac’inizle internete bağlanmak için telefonunuza dokunmadan iPhone’unuzun kişisel erişim noktasını açabilirsiniz. Mac’iniz bu bağlantıyı kullanmadığında pil ömrünü korumak için bağlantı otomatik olarak kesilir.

Spotlight
Artık Spotlight aramalarında çok daha fazla içerik aranacak böylece aradığınız şeye ulaşmak daha hızlı ve kolay olacak.

Spotlight artık aramalarınıza Vikipedi, haberler, yakındaki yerler, iTunes Store, App Store, iBooks Store, popüler web siteleri, film seansları gibi sonuçları da getirebiliyor. Ayrıca bu özellikler Safari’de de çalışıyor.

Geliştiriciler
Yazının başında belirttiğimiz gibi iOS 8 önceki sürümlere göre geliştiricilerin yapabileceklerini önemli derecede arttırıyor.

Paylaşım seçenekleri sayesinde sadece Facebook, Twitter gibi iOS’e entegre uygulamalar değil destekleyen geliştiricilerinin uygulamalarını bu seçeneklere ekleyerek kolayca paylaşım yapabilirsiniz.

Fotoğraf düzenleme sayesinde bulunduğunuz uygulamayı terk etmeden görüntülemekte olduğunuz fotoğrafa başka geliştiricilerin oluşturduğu efektleri uygulayabileceksiniz.

Özel eylemler sayesinde geliştiricilere daha fazla özgürlük verilmiş bu özelliğe bir örnek olarak tek tıklamayla metinleri başka bir dile çevirmek verilebilir.

Bildirim Merkezindeki Bugün sekmesine artık geliştiriciler tarafından yapılan widget’lar eklenebilecek. Bu sayede sık kullandığınız uygulamalardaki ufak bilgileri uygulamayı açmaya gerek kalmadan görebileceksiniz.

Artık geliştiriciler uygulamalarda oturum açmak için Touch ID desteğini kullanabilecek. Telefonunuzu açarken veya Apple ID parolanızı girerken kullandığınız gibi çalışacak sistem tabi ki hala parmak izi verilerinizi kimseyle paylaşmıyor.

Apple oyun geliştirme teknolojilerinde de önemli yenilikler getirdi ve performans açısından büyük fayda sağlayan Metal adlı yeni bir grafik uygulama programlama arayüzü tanıttı.

Tabi ki geliştiriciler için en önemli yenilik Swift adı verilen yeni programlama dili.


iOS 8 destekleyen cihazlar ise şöyle:


Güncellemeler