iPhone SE (2. nesil)

İkinci nesil iPhone SE 15 Nisan 2020 tarihinde tanıtıldı. Fiziksel özellikleri iPhone 8 ile aynı olan yeni iPhone SE’yi farklı kılan özellikler iyileştirilmiş kameralarıyla iPhone 11 ve iPhone 11 Pro modellerinde de yer alan A13 Bionic çipi.

ABD’de 17 Nisan’da ön siparişe açılan ve 24 Nisan’da satışa çıkan ikinci nesil iPhone SE’nin ülkemizde 29 Mayıs’ta satışa sunuldu. iPhone SE’nin satışa çıktığındaki Türkiye fiyatları şöyle:

64 GB ₺5299
128 GB ₺5749
256 GB ₺6599

Tasarım

İkinci nesil iPhone SE iPhone 6’dan beri ufak değişikliklere rağmen aynı kalan tasarıma sahip. İkisi de cam olan ön yüzeyde büyük çerçevelere sahip LCD ekran, arka yüzeyde de tek lensli kamera, mikrofon ve flaş göze çarpıyor.

Boyutlar

iPhone 8 ile aynı kasayı kullanan iPhone SE’nin boyutları ve ağırlığı şöyle:

Uzunluk 138,4 mm
Genişlik 67,3 mm
Derinlik 7,3 mm
Ağırlık 148 gram

Düğmeler ve Girişler

iPhone SE’deki düğme, hoparlör ve mikrofon dizilimi iPhone 8 ile aynı kalmış. Telefonun sol kenarına ses artırma ve azaltma tuşlarıyla sessize alma anahtarı yer alırken sağ tarafta kilit tuşu işlevi gören yan düğme bulunuyor. Ekranın üstünde stereo hoparlör ve mikrofon yer alırken ekranın altında Touch ID sensörüne sahip ana ekran düğmesi bulunuyor. Telefonun alt kısmına baktığımızda Lightning girişi, mikrofon ve stereo hoparlör görüyoruz. iPhone 7 ve iPhone 7 Plus modelleriyle veda ettiğimiz 3,5 mm kulaklık jakının iPhone SE’de de bulunmuyor.

Renk Seçenekleri

Yeni iPhone SE karşımıza beyaz, siyah ve kırmızı renk seçenekleriyle çıkıyor. Kırmızı renk seçeneği diğer Apple ürünlerinde olduğu gibi (PRODUCT)RED olarak satılıyor ve gelirlerinin bir bölümü Global Fund’a aktarılıyor. iPhone SE’nin bütün renk seçeneklerinde ön panel siyah renge sahip.

Suya ve Toza Dayanıklılık

Yeni iPhone SE IP67 derecesine sahip. Bu derecedeki ilk hane toza dayanıklılığı, ikinci hane suya dayanıklılığı belirtiyor. Yani yeni iPhone SE toz geçirmiyor ve 30 dakikaya kadar maksimum 1 metre derinlikte suya dayanıklı.

Apple, iPhone’lardaki suya, sıçramalara ve toza karşı dayanıklılığın kalıcı olmadığı ve normal kullanıma bağlı yıpranmayla azalabileceği konusunda kullanıcılarını uyarıyor, ayrıca sıvı temasına bağlı hasarlar garanti kapsamına girmiyor.

Touch ID

Klasik iPhone tasarımına sahip olan iPhone SE’de diğer yeni iPhone’larda yer alan Face ID bulunmuyor. Bunun yerine ilk olarak iPhone 5s modelinde karşımıza çıkan Touch ID’li ana ekran tuşu var.

Yeni iPhone SE’de Touch ID için 2016’da tanıtılan önceki modelin aksine daha hızlı çalışan ikinci nesil parmak izi sensörü kullanılıyor.

Ekran

Yeni iPhone SE’de 4.7 inç LCD ekran bulunuyor. 1334×750 piksel çözünürlüğündeki ekranın piksel yoğunluğu 326. Ayrıca ekranda iPhone 7’den beri iPhone’larda yer alan P3 geniş renk yelpazesi desteği bulunuyor. iPhone SE’nin ekranının maksimum parlaklığı 625 nit.

True Tone

iPhone’larda iPhone 8 ve iPhone X modelleriyle karşımıza çıkan True Tone özelliği de iPhone SE’nin ekranında bulunuyor. Bu özellik ortamdaki ışığı sensörleri yardımıyla beyaz dengesini ayarlayarak telefonun ekranının bulunulan ortama uyumlu olmasını sağlıyor. Apple bu özelliğin görüntülerin doğallığını koruyup gözlerinizin daha az yorulmasını sağladığını belirtiyor.

Haptic Touch

iPhone SE’yi aynı kasayı kullandığı iPhone 8’den ayıran özelliklerden biri de basınca göre çalışan 3D Touch yerine dokunup uzun basma hareketiyle çalışan Haptic Touch’a sahip olması. Apple’ın iPhone 6s ile tanıttığı 3D Touch özelliğinden vazgeçmesiyle birlikte ortaya çıkan Haptic Touch özelliği 3D Touch’a göre daha düşük maliyetli olduğu için ve 3D Touch’tan beklenen verim alınmadığı için tercih ediliyor.

Haptic Touch kullanarak daha önce yalnızca 3D Touch ile yapılabilen bir çok işlemi gerçekleştirmek mümkün. Bunların başında hızlı eylemler, içerik önizlemeleri ve ekstra denetim merkezi işlemleri geliyor.

Çip

Yeni iPhone SE’nin adeta varlık sebebi olarak sayılabilecek nokta sahip olduğu A13 Bionic çipi. Bu çip sayesinde uzun süre en yeni iOS güncellemelerini alması beklenen iPhone SE’nin özellikle iOS 12’de kalan iPhone 6 ve iPhone 6 Plus kullanıcılarıyla iOS 14’ü desteklememesi muhtemel birinci nesil iPhone SE, iPhone 6s ve iPhone 6s Plus kullanıcılarını Apple ekosisteminde tutması amaçlanıyor.

A13 Bionic çipinin dikkat çeken özelliklerin başında sekiz çekirdekli üçüncü nesil Neural Engine geliyor. Neural Engine kameraları daha verimli kullanmayı sağlıyor ve başta artırılmış gerçeklik olmak üzere bir çok olasılığın kapısını aralıyor. İşlemci ve GPU konusunda da en yakın rakibi A12 çipiyle karşılaştırıldığında %20’ye kadar daha hızlı performans gösteriyor ve %40’a kadar daha az güç tüketiyor.

Kapasite

iPhone SE 64 GB, 128 GB ve 256 GB olmak üzere üç farklı depolama alanı seçeneğine sahip.

RAM

Mevcut bilgilere göre iPhone SE’de 3 GB RAM bulunuyor. iPhone 11 ve iPhone 11 Pro modellerinde yer alan 4 GB RAM’e göre az görünse de diğer iPhone modelleriyle karşılaştırıldığında yeterli olabilecek bir miktar. Ayrıca iPhone 11 modellerinin ekstra RAM ihtiyacının çoklu kamera sistemlerinden kaynaklandığı da iddia ediliyor.

Kamera

iPhone SE’nin tek lensli arka kamerasının iPhone XR’dakiyle aynı olduğu düşünülüyor. A13 çipiyle birleşince iPhone SE’nin kamera performansının iPhone XR ile iPhone 11 arasında olması bekleniyor.

Arka Kamera

Apple, 12 MP çözünürlüğe ve ƒ/1.8 diyaframa sahip bu kameranın şu ana kadar bir iPhone’da bulunan en iyi tek lensli kamera sistemi olduğunu belirtiyor. iPhone 11 ve iPhone 11 Pro modellerinde yer alan Gece modu özelliği iPhone SE’de bulunmuyor.

iPhone SE ile A13 çipi sayesinde derinlik denetimli Portre modunu kullanmak mümkün. Ayrıca Doğal, Stüdyo, Kontur, Sahne, Sahne Mono ve High-Key Mono olmak üzere altı Portre Işığı efekti de kullanılabiliyor. Kamera sistemi tek lensli olduğu için portre modu yalnızca insanları çekerken kullanılabiliyor.

iPhone SE’nin arka kamerasıyla saniyede 60 kare 4K video çekilebiliyor. Ayrıca saniyede 30 kareye kadar genişletilmiş dinamik aralıklı video kaydı yapmak da mümkün. iPhone 11 ve iPhone 11 Pro modellerinde bulunan ve fotoğraf modundayken hızlı bir şekilde video kaydına başlamayı sağlayan QuickTake özelliği de yeni iPhone SE’de mevcut.

İkinci nesil iPhone SE’nin arka kamerasının öne çıkan özellikleri şöyle:

  • 12 MP Geniş kamera
  • ƒ/1.8 diyafram
  • Gelişmiş bokeh efektine ve Derinlik Denetimi’ne sahip Portre modu
  • Altı efektli (Doğal, Stüdyo, Kontur, Sahne, Sahne Mono, High-Key Mono) Portre Işığı
  • Fotoğraflar ve Videolar için optik görüntü stabilizasyonu
  • Fotoğraflar için yeni nesil Akıllı HDR
  • Saniyede 24, 30 veya 60 kare 4K video kaydı
  • Saniyede 30 veya 60 kare 1080p HD video kaydı
  • Saniyede 30 kare 720p HD video kaydı
  • Saniyede 30 kareye kadar video kaydı için genişletilmiş dinamik aralık
  • QuickTake video
  • Saniyede 120 veya 240 kare 1080p ağır çekim video desteği
  • Sinematik video stabilizasyonu (4K, 1080p ve 720p)
  • Stereo kayıt

Ön Kamera

iPhone 8 modeli ile aynı olan iPhone SE’nin ön kamerası 7 MP çözünürlüğe ve ƒ/2.2 diyaframa sahip. Arka kamerada olduğu gibi önde de tek kamera bulunmasına rağmen portre modunu kullanmak mümkün.

Yeni iPhone SE’nin ön kamerasının öne çıkan özellikleri şunlar:

  • 7 MP Kamera
  • ƒ/2.2 diyafram
  • Gelişmiş bokeh efektine ve Derinlik Denetimi’ne sahip Portre modu
  • Altı efektli (Doğal, Stüdyo, Kontur, Sahne, Sahne Mono, High-Key Mono) Portre Işığı
  • Saniyede 30 kare 1080p HD video kaydı
  • QuickTake video
  • Sinematik video stabilizasyonu (1080p ve 720p)

Pil

Apple, iPhone SE’nin pil ömrünün iPhone 8 ile yaklaşık olarak aynı olduğunu belirtiyor. Apple’ın pil ömrü verileri şöyle:

  • Video oynatma: 13 saate kadar
  • Online video izleme: 8 saate kadar
  • Ses çalma: 40 saate kadar

Yeni iPhone SE kablosuz şarj ve hızlı şarj özelliklerine de sahip. Apple, hızlı şarj özelliğiyle 18 W veya daha güçlü adaptör ile yaklaşık 30 dakikada %50’ye kadar şarj vadediyor. Ancak iPhone SE’nin kutusunda 5 W’lık adaptör bulunuyor. Eğer hızlı şarja ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız bunun için gereken adaptörü ayrıca almak durumundasınız.

Kablosuz Bağlantı Özellikleri

Yeni iPhone SE’nin kablosuz bağlantı özellikleri şu şekilde:

  • 2×2 MIMO ve LAA özelliklerine sahip Gigabit sınıfı LTE
  • 2×2 MIMO özellikli 802.11ax Wi-Fi 6
  • Bluetooth 5.0
  • Okuyucu modu özellikli NFC
  • Güç koruma özellikli Ekspres Kartlar
  • Çift SIM (nano SIM ve eSIM)

Yeni iPhone SE iPhone 11 modeliyle hemen hemen aynı kablosuz bağlantı özelliklerine sahip. Böylece daha eski iPhone modelleriyle karşılaştırıldığında daha hızlı hücresel veri ve Wi-Fi kullanımı imkanı sunuluyor.

iPhone 11 ve iPhone 11 Pro modelleriyle iPhone SE arasında bulunan önemli bir fark da uzamsal farkındalık sağlayan U1 ultra geniş bant çipi. Bu çipin maliyeti düşük tutmak için iPhone SE’ye eklenmediği düşünülüyor.

iPhone SE ile birlikte çift SIM desteği sunan iPhone’ların sayısı artmaya devam ederken ülkemizde eSIM özelliği kullanılamadığı için hala bu özellikten faydalanamıyoruz. Ayrıca şu anda Türkiye’den alınan iPhone’larda eSIM özelliğini yurtdışındaki operatörlerle kullanmak da mümkün değil.

Kutudan çıkan aksesuarlar

  • Lightning Konnektörlü EarPods
  • Lightning – USB Kablosu
  • 5 W USB Güç Adaptörü

Diğer Bilgiler

İlk işletim sistemi sürümü: iOS 13.4

En güncel işletim sistemi sürümü: iOS 13.5.1

Model Kimliği

  • iPhone 12,8

Model Numaraları

  • A2275
  • A2296
  • A2298

Tanıtıldığı tarih

  • 15 Nisan 2020

İlk satışa sunulduğu tarih

  • 24 Nisan 2020

Uyumlu Aksesuarlar

İkinci nesil iPhone SE’de de iPhone 5’ten beri kullanılan Lightning girişi yer alıyor. Bu girişi kullanan aksesuarlar iPhone SE tarafından destekleniyor. Diğer iPhone’lar gibi iPhone SE’de de Apple Pencil desteği bulunmuyor.

Kılıflar

Yeni iPhone SE ile iPhone 8 aynı kasayı kullandıkları için iPhone 7 ve iPhone 8 için üretilen kılıflar iPhone SE ile de uyumlu oluyor. Normal kılıfların yanında iPhone 7 için üretilen Smart Battery Case gibi pil kılıfları da bu uyumluluğa dahil.

Bazı kılıflar iPhone SE’de bulunan kablosuz şarj ve hızlı şarj özelliklerini etkileyebilir. Telefonla kablosuz şarj aletinin arasına başka hiçbir şeyin konmaması gerekir. Manyetik parçalar içeren veya arka yüzünde cüzdan gibi özellikleri olan kılıflar bu konuda sorun çıkarabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Karşılaştırmalar

İlgili Yazılar